понеділок, 15 березня 2021 р.

Цей день в історії УПА 15 березня.

Іван Климишин (1918—1944) — командир Кременецького куреня групи "Богун" (1943—1944). Учасник численних боїв із нацистами та радянськими партизанами, завдяки чому зажив великої слави. Загинув від рук агента НКВД.

1943 року.
15 березня – відділи Леоніда Борейчука – «Стрибайла» та Дмитра Войцешка – «Єрмака» влаштували засідку на німців біля села Корчин на Рівненщині. У бою, що тривав майже три години, знищено 16 німців, 4 поранено, кількох взято в полон. Втрати повстанців – двоє загиблих.

1944 рік
У сутичці з радянськими партизанами в селі Гаї Зарудянські на Тернопільщині загинув районний військовий референт Василь Макар – «Турин».

1945 рік
Дві чоти сотні «Летуни» УПА-Захід у селі Дуброва на Станіславщині атакували похідну колону НКВД. Знищені 11 військових, захоплено кулемет. У перестрілці загинув один повстанець.

У сутичці з загоном НКВД біля села Загір’я на Львівщині пораненим захоплений у полон і помер від катувань підрайонний референт Ярослав Питляр – «Байда».

Кущові боївки ОУН і чота на чолі з «Богуном» УПА-Захід біля села Завидче на Львівщині здійснили засідку на конвой НКВД, що супроводжував 10 заарештованих підпільників. У бою знищені 50 військових і партизанів Ковпака. Загинули «Богун» і ще 7 повстанців. Конвоїри встигли розстріляти 7 арештантів. У відповідь каральна експедиція НКВД спалила декілька хат у Завидчому.

1946 рік
Опергрупа НКВД у селі Підпечери на Станіславщині захопила двох зв’язкових УПА. Обох по-звірячому закатовано.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Йосипівна, Кам’яна Гора, Лагів, Ожидів, Рокитне та хуторах Валуйки і Бір-Кунинський на Львівщині загинули 8 повстанців, у тому числі – командир кущової боївки Степан Остюк – «Дунай», станичні Василь Кордоба – «Сірко» і Дмитро Андрійко.

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Ваньковичі на Дрогобиччині. Вчинивши збройний опір, загинули 6 підпільників.

Зв’язкова УПА Катерина Горон була захоплена загоном НКВД у селі Підгать на Дрогобиччині. Померла під час катувань на допиті.

1947 рік
У селі Стриганці на Дрогобиччині повстанці знищили агента Міністерства заготівель УРСР.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Вовківці на Тернопільщині. Захоплено в полон подружжя підпільників.

У селі Чистилів на Тернопільщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Захоплено кулемет і 21 гвинтівку.
Під час сутички з загоном МВД у селі Стрілків на Дрогобиччині загинули станичний Степан Ковальський – «Крутий» і його заступник.

1948 рік
У зіткненнях із загонами МВД у селах Волосянка і Покрівці на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

У райцентрі Бережани на Тернопільщині повстанець знищив одного військового МВД, а ще одного поранив.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Гериня на Станіславщині. Відстрілюючись, Микола Креховецький – «Старий» знищив двох військових, а після важкого поранення застрелився. Також загинув господар хати.

1949 рік
У селі Кропивник на Станіславщині повстанці знищили трьох бійців винищувального батальйону, ще одного поранено.

Двоє підпільників, атаковані опергрупою МВД у селі Рахиня на Станіславщині, загинули в бою. Але перед цим знищили 4 військових.

У сутичці з загоном МВД біля села Риків на Дрогобиччині загинули 4 повстанці з сотні «Імені Хмельницького» УПА-Захід.

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар