Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Згадаємо героїв УПА.

Важливою сторінкою в історії Української Повстанської Армії 70 років тому були рейди сотень УПА у Західну Європу. Влітку 1947 року першою вирушила в рейд з Перемищини сотня «Громенка». Пізніше за нею слідували сотні «Бурлаки», «Бродича», «Крилача», «Ластівки». З важкими боями вони пробивалися з Польщі через Чехословаччину у Західну Німеччину. Навіть об’єднані військові сили трьох держав: СССР, Польщі і Чехословаччини в 1947 р. не змогли перешкодити рейдам УПА на Захід. Сотня Громенка в половині вересня 1947 р. перейшла чесько-німецький кордон і ступила на землю Баварії в м. Пассав. Перед американцями стояв при зброї бойовий підрозділ героїчної Української Повстанської Армії. Здавши зброю, вояки УПА відпочивали в американських військових казармах. Згодом їх відвідали представники української еміграції і допомагали у виїздах в різні країни світу. Упродовж 1947-48 рр. у Західну Німеччину із Закерзоння прибуло біля 400 воїнів УПА. Вони пробивалися сотнями, невеликими групами або й поодинці. З приходом на Захід українські вояки УПА сповістили світ, що український народ продовжує збройну боротьбу за відновлення незалежної Української Держави.
Тут варто згадати й про те, що і в Клівлендському Відділі Товариства Вояків УПА при його формуванні у 1950-их роках нараховувалось понад 20 повстанців. Деякі з них брали участь у рейдах УПА на Захід, інші приходили групами. Потім з Європи вони й прибули до Клівленду. Ось, деякі з них.
На світлині біля пам’ятника воїнам УПА на цвинтарі св. Андрія в Пармі у Зеленосвяточну неділю 2007 р. члени Товариства Вояків УПА. Зліва: Фаріон Орест – «Шрамченко», Бурий Тарас – «Буркун», Моцьо Михайло – «Коник», Дмитрик Петро –«Лісовик», Рошецький Микола-Богдан – «Королик», Колосівський Теодор – «Коваленко», Цьобан Ярослав – «Граб». Воїни УПА «Буркун», «Лісовик» і «Королик» прибули на Захід у рейдах, а «Шрамченко», «Коник», «Коваленко» і «Граб» – групами.
На жаль, із семи воїнів УПА, які є на світлині, шість уже відійшли у вічність. А Рошецький Микола-Богдан «Королик» перед відходом у рейд на Захід ще брав участь у боротьбі українських повстанців проти ганебної акції «Вісла», з допомогою якої польська комуністична влада силою зброї придушувала повстанський рух УПА на Закерзонні. Сьогодні М. Б. Рошецький очолює Відділ Товариства Вояків УПА в Клівленді.
Український народ не забуває своїх героїв. З його пам’яті ніколи не зітруться бойові подвиги героїв ОУН-УПА і будуть передаватися з покоління в покоління. Пам'ятаймо, що пролита кров воїнів УПА забезпечила нам сьогодні існування Української Самостійної Соборної Держави.

автор. Петро Твардовський

понеділок, 3 лютого 2020 р.

Злочини польського війська.


25 січня 1946 року підрозділи 34 полку 8 піхотної дивізії Війська Польського під командуванням підполковника Станіслава Плюто здійснили масове вбивство цивільного українського населення в с.Завадка Морохівська, було жорстоко вбито понад 70 українців, а саме село спалене, напередодні цей же польський підрозділ розстріляв 14 українців в с.Карликів.
Марія Кітішко - "Степова" писала про ці події:
"...Коло першого згарища лежав труп молодої жінки, поколеної багнетами. Кілька метрів дальше лежав мужчина, далі труп дівчини років тринадцяти. Старенька мати ходила навкруги трупів своїх дітей, безнастанно оглядаючи їхні рани....За що ж вони їх так помордували, за що так знущалися над ньов!", - голосила жінка над своєю дочкою, показуючи повстанцям порізаний труп.
Наближився до нас старий, маленький, скулений чоловік з простягненими руками: "Ходьте дорогі, ходьте, ту побачите, що вони наробили..." На згарищі під плотом лежало троє маленьких дітей. Одне сім місяців, друге два роки, трете три роки. Оглянув, погладив дитячі головки і пішов на другий бік згарища. Там лежав труп жінки з ранами від багнета в грудях і з порізаними ногами. "Тут моя жінка, а тут тато..." - показав трупа на соломі і зайшовся гарячковим, спазматичгим плачем... "Я остався тепер сам. Щож вони роблять з нашим народом..."
З недогорілої хати вийшов хлопчина років восьми. "А я остав лем з маленьким братом (сім місяців). Що ж я буду тепер з ним робив? Ось тут наші мама, а тут тато. Такой, як рубали дрова, так їх забили. Тут мої сестри". Лежать два трупи з порізаними грудьми, ногами; навіть з одежі обдерли їх польсько-больше
вицькі сталінські звірі.
Поволі сходились люди і виливали своє горе, а ми дереходили від одного згарища до другого. Знову підійшов хлопчина років чотирнадцяти: "Я лишився сам. Мама, тато, сестра - ось, тут" - і він показав рукою на трупи, вже зібрані і обмиті від попелу.
На цвинтарі у великій братній могилі лежали вже кількадесять трупів, кількадесять порізаних, понівечених, покорчених дітей, жінок, старців. Кільканадцять трупів лежало коло ями. Два трупи було спалено так, що ледви пізнати було людську подобу. Труп одного старика був обпалений до спини і мав дуже дивну поставу. Він клячав, простягнувши руки до землі, а лице було піднесене догори. Старик був за молитвою і так його вбили.
Всі трупи дорослих людей, як жінок, так і чоловіків, мали на лицях та на цілому тілі плями від побоїв. На руках мали дрібненькі рани від дроту або шпильок.
Вид страшний, потрясаючий..."
Документи , щодо цього злочину :
Степова - "КРОВАВИМИ СЛІДАМИ" http://oun-upa.national.org.ua/lib/upa/r31.html
"НОВІТНІ ВАРВАРИ" http://avr.org.ua/index.php/
viewDoc/2699/ , http://avr.org.ua/index.php/
viewDoc/1223/
ДОПОВНЕННЯ ДО ПРОТОКОЛУ В СПРАВІ МОРДУ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ В С. ЗАВАДКА МОРОХІВСЬКА ПОВ.СЯНІК ДНЯ 24.01.1946 р. http://avr.org.ua/index.php/
viewDoc/9839/
ЗВІТ ПРО НАПАД ПОЛЬСЬКИХ БАНД НА СЕЛО ЗАВАДКИ http://avr.org.ua/index.php/
viewDoc/9840/
ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО НАПАД НА СЕЛО ЗАВАДКА МОРОХІВСЬКА 25 СІЧНЯ 1946 РОКУ
http://avr.org.ua/index.php/viewDoc/9859/
ПРОТОКОЛИ ЩОДО ЗЛОЧИННИХ ДІЙ ПОЛЯКІВ НА УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЛЯХ ЗА ЛІНІЄЮ КЕРЗОНА http://avr.org.ua/index.php/
viewDoc/9919/
KRWAWYM SZLAKIEM STALINOWSKIEJ DEMOKRACJI. ВІД 1946 Р. http://avr.org.ua/
index.php/viewDoc/10475/
NOWE LIDICE. СПРАВА ПРО НАПАДИ ПОЛЯКІВ НА С. ЗАВАДКА МОРАХІВСЬКА. http://
avr.org.ua/index.php/viewDoc/10489/

джерело. ФБ. Український визвольний рух ОУН УПА.