Загальна кількість переглядів!

вівторок, 7 березня 2023 р.

Слава Україні! Героям Вічна Слава!

Ну хто б наостанок хоч перехрестив...
Напевно, що й Богові тяжко...
Ти глянеш в приціл той, як у об'єктив,
Вдихнувши останню затяжку...
Бо ангел, що мав помагати судьбі,
Заснув десь у Бога на призьбі.
Зоставиш, як свічку самому собі,
Два слова...Обидва - Вітчизні...
Затягнешся димом останніх одверть
Чи подихом пізньої втрати?
Здається, що навіть не відала смерть
Як вміє людина вмирати...

Богдан Томенчук 
****
Не скорився.
Не став на коліна.
Честь солдатську свою не зронив.
За священну свою Батьківщину,
Яку щиро, як матір, любив.

Не скорився. Яка ж це відвага
Так без зброї стоять на межі.
І не страх у очах, а зневага,
На останнім, страшнім рубежі. 

Не скорився. Не став на коліна.
Ворог з страху підняв автомат...
Слава нашій святій Україні!
І тобі вічна слава, СОЛДАТ!

Лідія Мищенко

понеділок, 6 березня 2023 р.

Дрогобичанин Микола Німилович. Ще учнем міської гімназії вступив у таємний гурток, брав участь у молодіжному визвольному русі. Сотник.

Дрогобичанин Микола Німилович (точний рік народження невідомий) ще учнем міської гімназії вступив у таємний гурток, брав участь у молодіжному визвольному русі. Мобілізований до австрійської армії, воював на італійському фронті. А з листопада 1918 року - в лавах Галицької Армії. Загальний наступ поляків на Київ розпочався вранці 25 квітня. Друга армія генерала Лістовського і Третя- під командуванням самого Пілсудського швидко проломили фронт. 

Незабаром польські війська, частини уланів і легіонерів з`явилися перед фронтом і на фланзі 1-ої бригади. Зав`язався важкий бій з ворогом, який мав значну перевагу. Але січовики вистояли. На другий день ворог обрушив атаки на полки Носковського і Волощука. Під вечір галичани змушені були відступити, їх відхід у районі станції Бабушки прикривали сотні Миколи Німиловича і Г.Федишина. Командири перебували у гущі стрільців, на найбільш небезпечних ділянках і обидва в цьому бою загинули (біля с.Бабушки, поблизу Коростеня, на Житомирщині 26 або 27 квітня 1920 року).

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Леся Німилович.

неділю, 5 березня 2023 р.

УКРАЇНСЬКІ СТУДЕНТИ УНІВЕРСИТЕТУ МІСТА ГРАЦ - 1914. На цій фотографії українські студенти універистету міста Грац (Австрія) члени товариства "Січ": горді, строгі та зі стрічками "Січі".


Публікується вперше в приватного архіву Ігора Чернявського.

Як бачимо 100 років перед цим у Граці було чимало українських студентів та лише дві українські панянки.

На фото персоніфіковано коломиянина - Володимира Чернявського (27.04.1894, м. Лопатин, тепер Радехівський р-н Львівська обл. – 1.10.1969, м. Коломия), медичну освіту здобув в університеті міста Грац (1912–1917), Австрія, сина адвоката-філателіста Івана Чернявського.

Думаю тут є доволі відомі в майбутньому особистості...

Автор: Михайло Петрів.

Герої і їхні нащадки. Зліва — відома голівудська актриса, уродженка Торонто Кетрін Винник ( Katheryn Winnick ), яка знімалася в популярних серіалах “Вікінги” (Vikings), “CSI: Місце злочину” (CSI: Crime Scene Investigation), “Доктор Хаус” (House M.D.) тощо. Справа — її дідусь, колишній січовий стрілець Володимир Винницький. Після Другої світової війни переселився у Канаду, був одним з організаторів української комбатантської організації Торонто - Станиці Братства УСС, яка об'єднувала колишніх січовиків.

КЕТРІН ВИННИК — канадська акторка українського походження, Лагерта з серіалу "Вікінги".

Катруся Винницька, як її називають у сім'ї, народилася 17 грудня 1977 року в Етобіко на околиці Торонто. У неї ще є троє братів та сестра. Її батьки народилися в Німеччині в українських родинах з Галичини, які втекли від радянської влади. Дід Кетрін, Володимир Винницький, січовий стрілець, став одним з засновників та керівників організації колишніх Січових Стрільців у Канаді. Мати Кетрін Леся - членкиня Управи відділу Конгресу Українців Канади в Торонто.

Тому не дивно, що Катруся вільно розмовляє українською мовою. Ба більше, до 8 років вона спілкувалася лише українською. Діачинка відвідувала українську недільну школу, була пластункою. "Батьки завжди заохочували до участі у Пласті, тому що це було чудовим знаряддям для виховання та розвитку лідерських навичок. Цей досвід дав мені багато користі в дорослому житті", скаже пізніше Кетрін.

Попри свою тендітність, Кетрін може дати відсіч в різних ситуаціях. З 7 років вона займається бойовими мистецтвами. Має чорні пояси з тхеквондо та з карате, здобула срібну медаль на Чемпіонаті Канади з тхеквондо та є ліцензованим охоронцем. Створила власну школу тхеквондо.

Акторську майстерність Кетрін опановувала в Нью-Йорку. Знялася в багатьох фільмах студії Paramount Pictures, грала головні ролі в кількох телевізійних шоу, в тому числі «Доктор Хаус», «Криміналісти: мислити як злочинець», головну роль разом разом із Куртом Расселом у фільмі «Мистецтво крадіжки». Та справжню славу їй принесла роль Лагерти у канадсько-ірландському популярному телесеріалі «Вікінги», за яку вона отримала низку нагород.

Кетрін має чітку позицію щодо подій в Україні і завжди підтримує свою історичну батьківщину. "Україна переживає дуже важливі часи, - зауважила вона в одному з інтерв'ю. - Дуже важливо, що українці тримаються один-одного, борючись за свободу та демократичні цінності. Сильно вболіваю за і підтримую її прагнення. Вірю, що це все зробить Україну сильнішою, і все завершиться тріумфом".

Спеціально для Diaspora.ua на основі сюжету програми "Зроблено в Україні"( https://m.youtube.com/watch?v=_1RULkrOQ8E), інтерв'ю акторки (https://life.pravda.com.ua/society/2015/05/23/194294/), статті про неї у Вікіпедії (https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%96%D0%BD_%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA)
 та інтернет-публікацій (https://uznayvse.ru/znamenitosti/biografiya-katheryn-winnick.html; https://www.google.com.ua/amp/s/ranok.ictv.ua/ua/videos/aktorka-ukrayinskogo-pohodzhennya-iz-serialu-vikingi-ne-mozhe-pobuduvati-osobiste-zhittya/amp/?espv=1; http://moviestape.net/persons/8193-katheryn-winnick.html). Використання тексту - за умови посилання на Diaspora.ua.

#УД_Канада #УД_Кетрін_Винник

Під Бахмутом під час евакуації поранених у п’ятницю, 3 березня 2023р. загинула волонтерка, військовослужбовиця, бойовий медик 93-ї бригади “Холодний Яр” Яна (“Яра”) Рихліцька.Їй було 23 роки. Вічна пам'ять...

Під Бахмутом під час евакуації поранених у п’ятницю, 3 березня, загинула волонтерка, військовослужбовиця, бойовий медик 93-ї бригади “Холодний Яр” Яна (“Яра”) Рихліцька.
До повномасштабного вторгнення РФ Яна працювала в ІТ-компанії, після 24 лютого 2022 року почала активно волонтерити, а у травні пішла служити парамедиком у Збройні сили, де врятувала не одне життя.
Їй було 29 років. Яна менше місяця не дожила до свого 30-річчя (народилася 2 квітня 1993 року)…