Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 17 лютого 2023 р.

Згадаємо: Дмитро Васильович Корінець «Д.Дмитречко», «Бористен», «Бористень», «Гриць», «Штаєр» народився 7 листопада 1913р., с. Завадів, Стрийський р-н, Львівщина — заступник з військових справ оперативної групи «Лісова пісня» (09.1943 — 02.1944), шеф штабу Воєнної Округи УПА «Заграва» із оперативної групи УПА - Північ.

Лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги 2-го кл. та Золотого Хреста Бойової Заслуги 1-го кл. (посмертно).

Дмитро Корінець народився в с. Завадів, що на Стрийщині. Вчився у Стрийській гімназії.

Член Пласту у Стрию, потому — УВО, ОУН.
У 1933-39 роках перебував в ув'язненні.

У 1941 році Дмитро Корінець брав участь в похідній групі ОУН.

В УПА був командиром рейдуючого куреня, сотником. У липні 1943 загону «Бористена» в селах на захід від Дубровиці вдалося полонити 2-х угорських солдат, що грабували селян. Після зв'язку із командиром угорської частини полонені обміняні на заарештованого раніше районного провідника мережі ОУН.

Заступник з військових справ оперативної групи «Лісова пісня» (09.1943 — 02.1944).

Шеф штабу Воєнної Округи УПА «Заграва» оперативної групи УПА-Північ.

За вказівкою Д. Корінця, загін «Котловина» та інші підрозділи ВО «Заграва», з наближенням радянсько-німецького фронту на рубежі 1943—1944 років, розділилися на невеликі групи, щоб з найменшими втратами перейти фронт у радянський тил.

15 липня 1944 важко поранений в голову у бою з московитами поблизу села Казимірка (з 1946 — Кузьмівка), Сарненського району на Рівненщині. Помер від ран 29 липня 1944.

Джерело інформації літопис УПА та Вікіпедія.

середу, 15 лютого 2023 р.

Марія Кришталь - Секретар - діловод проводу УПА із с. Гаї Нижні народилася 1 січня 1922р. 30 жовтня 1946р. її разом із 10-ма іншими повстанцями, оточили московити щоб не здатися мужня партизанка проковтнула ампулу з отрутою.

Могила загиблих командирів УПА Дрогобиччини Фото Ігоря Чави. Дрогобич.
Марія Кришталь народилася 1 січня 1922 року в селі Гаї Нижні. У сім`ї було 5 дітей, батько - інвалід. Марійка зростала надзвичайно розумною і кмітливою. Початкову освіту здобула в рідному селі. Від 1932 року студіює у Дрогобицькій гімназії імені Івана Франка. Навчалася на відмінно.

Поступила у Львівську політехніку на хіміко-технологічний факультет (1940 р.). А потім патріотичні почуття, любов до України покликали її у лави УПА- псевдо "Леся". Добре знала німецьку мову, радіосправу, швидко та грамотно друкувала.

У криївці, яка була в стодолі сім`ї Дмитришиних с.Уличне, друкувала листівки, розповсюджувала їх в Уличному, Станелі, Нижніх та Верхніх Гаях, багатьох селах Сколівського району.

29 жовтня 1946 року у штабній криївці в с.Уличне зійшлися на нараду провідні командири УПА. Серед них була й Марія Кришталь.

30 жовтня їх оточили червоні нелюди. Разом із 10-ма іншими повстанцями, щоб не здатися енкаведистам, мужня партизанка проковтнула ампулу з отрутою.

Мертві тіла 11 повстанців відвезли в Дрогобич.
1 листопада 1946 року їх таємно закопали на цвинтарі (вул.Трускавецька). Яму викопували та клали в неї мертві тіла хлопці-патріоти, які сиділи у Дрогобицькій тюрмі НКВД. Тіло Марії ніс хлопець, який увесь тремтів, а з очей лилися сльози. Це був Ярослав- рідний брат Марійки. Хлопець нікому нічого не розповів і навіть після повернення із Сибіру мовчав. Лише за два роки перед смертю (помер у 1990 р.) розкрив цю таємницю. Уся родина Кришталів була репресована.

Молоду, сміливу, розумну, красиву з довгими косами- такою пам`ятають Марію в Уличному.

Джерело інформації 1
Джерело: "300 Великих дрогобичан". Дарія Габчак, богдан Пристай.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/mariya-krishtal/
*******
Подаю опис цих подій з книги “Дрогобицький некрополь” Р. Пастуха:

“На виконання таємної постанови ЦК КПСС про зосередження головних зусиль червоних карателів на боротьбу з проводом ОУН і УПА сатрапи з ЦК КП(б)У, Дрогобицького обкому компартії, обласного управління НКВД здобули відомості про дислокацію в с.Уличному одного зі штабів УПА, але ще не володіли точнішою інформацією. А штабний бункер повстанці побудували на околиці села, званій “На Яцкові”, на подвір’ї хати господаря Дмитришина. З бункера старшини УПА керували збройним опором, тут вони отримували по зв’язку накази та інструкції Центрального проводу і передавали туди потрібні документи, тут для них знаходилось місце для короткочасного переховування від небезпеки. Зазвичай у бункері працювала тільки секретар-діловод Марія Кришталь – “Леся” родом з Гаїв Нижніх, бо старшини майже постійно перебували у загонах.

Тієї пори внаслідок величезних людських втрат героїчний опір УПА поступово згасав. У жовтні 1946 р. з-за кордону прибув зв’язковий Центрального проводу “Бей”, який доправив у бункер радіостанцію і вказівки командування щодо зміни способів і методів боротьби з комуно-російськими окупантами. Частині повстанців було доручено леґалізуватися і замість збройної боротьби вдатися до підпільної. Увечері 29 жовтня 1946 р. в бункері відбулась нарада провідних повстанських командирів Дрогобиччини. Ніч вони вирішили провести тут, щоб знову розійтися до місць служби.

Та не знали герої, що червонопогонники великими силами вже підтягнулися до села і на світанку оточили його потрійним кільцем. Леґальний зв’язковий штабу УПА в с.Уличному Василь Пилат кинувся повідомити бойових побратимів про смертельну небезпеку, проте не зумів прорватися до них і в безвиході відібрав собі життя. Підлий інформатор вказав ворогові місце бункера. Енкаведисти наказали повстанцям здатися. Ті запропонували перемовини, щоб виграти час для знищення всіх документів, друкарських машинок, радіостанції та радіоприймача. Тоді герої під спів гимну “Ще не вмерла Україна” попрощались і загинули. Запала тиша. Карателі боялись підійти ближче і закидали бункер гранатами.

Хто ті незламні патріоти, котрі вкрили свої імена вічною славою? Це командир ВО “Маківка” Теодор Тимчій Теодорович (3.06.1916 – 22.03.1946 рр.) “Аркас” із с.Грабовець на Стрийщині, Львівської обл. Член ОУН (1932). Референт пропаганди районного проводу ОУН нафтового басейну(11.1945 – 03.1946).

Федун Орест Іванович (“Ікар”,“Орест”; 1923, с.Більче Миколаївського р-ну Львівської обл. – 30.10.1946, с. Уличне Дрогобицького р-ну Львівської обл.). Абсольвент гімназії. Районний провідник юнацтва, абсольвент старшинської школи УПА “ Олені ”, бунчужний сотні УПА к-ра “ Вікторії ”, старшиний вістун УПА. Референт пропаганди Дрогобицького надрайонного проводу ОУН ( весна 1945 – 09.1946 ). Провідник Дрогобицького над районного проводу ОУН ( 08-10.1946 ). 

Винницький Володимир Антонович “Бенедьо”, “Шахтар”; 1917, смт. Стебник Дрогобицького р-ну Львіської обл. – 30.10.1946 р, с.Уличне Дрогобицького р-ну Львіської обл.). Референт пропаганди Дрогобицького районного проводу ОУН (06.1945 – 30.10.1946). 

Іван Івасівка -“Знак” з Стебника, заступник регфента пропаганди Дрогобицького районного проводу.

Районовий провідник Федір Матківський -“Зенон”, “Віктор” з Уличного. 

Референт СБ Іван Матківський -“Базьо”, “Граб” з Уличного. 

Кущовий провідник Михайло Галик “Ященко” з Уличного. 

Баб’як Теодор “Віктор” “Зенон”, “Гаєвий”; 1921 с.Уличне Дрогобицького р-ну Львіської обл.- 30.10.1946, с Уличне Дрогобицького р-ну Львіської обл.) Чотовий УНС. Над районний військовий референт. Провідник Дрогобицького районного проводу ОУН (не пізніше 06.1945 – 10.1946).

Машиністка Дрогобицького над районного проводу ОУН Марія Кришталь “Леся”. 

М.Галик “Яценко” – господарчий кущового проводу.

Кущовий провідник “Граб” або регент СБ. Місцевий станичний “Калка”.

Завантаживши тіла полеглих на фіру, енкаведисти привезли їх в Уличне і поклали під вікнами школи для впізнання. Вчительки Катерина Кульчицька-Сов’як і Марія Бодревич, селяни, їхні діти добре знали більшість полеглих, та не видали нікого з них, аби не постраждали їх родини. Після цього тіла відвезли до Дрогобича, сфотографували і описали, а 1 листопада 1946 р. таємно закопали в спільній могилі у протилежному від центрального входу крайньому лівому куті старого цвинтаря на вулиці Трускавецькій.

Могилу навмисно засипали сміттям, сторожеві цвинтаря суворо заборонили давати будь-яку інформацію про неї. Завдяки Миколі Савчину з Уличного та Катерині Кульчицькій - Сов’як з Дрогобича в 1991 р. про неї дізнався загал. Упродовж наступних років уличнянська вчителька Дарія Грабчак зібрала докладнішу інформацію про цю героїчну сторінку з літопису боротьби ОУН і УПА, і нині земляки знають її навіть у подробицях.”

Джерело інформації 2
https://drohobych-rada.gov.ua/anons-kruglyj-stil-zunr-pershyj-paginets-derzhavnosti-ukrayiny-hh-stolittya-98-i-rokovyny-progoloshennya-zunr/

Андрій Климкевич - Січовийстрілець, помічник станичного УПА із села Грушів.

Андрій Климкевич - уродженець села Грушів (1900 року народження). Увесь свій вік працював хліборобом.

У юнацькі роки на призив ЗУНР добровольцем вступає в лави УГА, і в 1918-1920 рр.служив в Українській Галицькій Армії. Під Києвом його поранили в ногу. З боями відступив за річку Збруч, яка колись була кордоном поміж Австрією (потім Польщею) та Росією (потім УРСР). Інтернований у польські табори Домбє, бересть, Явожно. Повернувшись із таборів одружився у с.Волощі, згодом виховав двох доньок. Був помічником станичного, збирав продукти для вояків УПА, сам доставляв їх у Карпати.

За співпрацю з УПА засуджений Дрогобицьким військовим трибуналом на 10 років таборів суворого режиму в Мордовії з конфіскацією майна.

У 1956 році звільнений і висланий у м.Губаху, де перебували на засланні його дружина, доньки та зять. Дружина Юлія та онук Андрій померли в Сибіру., А.Климкевич повернувся в село Грушів-Старе.

У 80-х роках помер, похований на сільському цвинтарі.

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Дмитро Хоркавців.


15 лютого 1892р. у м. Коломия помер Білоус Теодор Іванович - Український громадський і культурно-освітній діяч, педагог, літератор. Народився у с. Витків, нині Новий Витків, Радехівський р-н.

Народився 27 липня 1827 року в с. Старий Витків (нині Новий Витків Радехівського району) на Львівщині у сім'ї міщанина-ремісника кравця й кушніра Івана Опанасовича Білоуса.

В 1839 р. закінчив головну чотирикласну школу в Бродах у 1840—1846 pp., вчився у Львівській гімназії, 1847—1854 pp. — у Львівському університеті, де закінчив богослов'я та філософський факультет.

Після навчання у Львівській духовній семінарії та Львівському університеті вчителює у гімназіях Львова і Тернополя (зокрема, згаданий у звіті за 1857, 1861/1862 навч. році вказаний серед викладачів німецькомовної місцевої гімназії). 1861 року став директором новоствореної гімназії в Коломиї. Приятелював з Іваном Федоровичем (батьком Володислава Федоровича) — послом Австрійського парламенту від Тернопільщини, правником, письменником і публіцистом.

Часто мандрує по селах Покуття та Гуцульщини, запрошуючи до навчання українську сільську молодь, збирає пожертви на бурсу для бідних учнів.

Вчителював у Львові, Тернополі, був директором нижчої гімназії в Коломиї (1861—1868). Викладав у гімназіях історію, географію, німецьку мову. Вчитель Михайла Павлика, якому допомагав матеріально, як і багатьом іншим учням.

Польські чиновники були обурені його активною громадською та просвітницькою діяльністю серед українського люду, і крайова шкільна рада переводить його до польського містечка Бохня на посаду директора гімназії (1868 р.). У 1888 р. переведений на пенсію, знову повернувся до Коломиї, де жив до смерті.

Помер Федір Білоус неодруженим 15 (27) лютого 1892 р. в Коломиї.

Похорон відбувся 29 лютого при багатолюднім зібранні. 26 священиків відслужили парастас і соборну літургію. Протягом 5-ти годин відбувався той похоронний обряд. Два світські та два духовні представники інтелігенції виголосили прощальні промови. Тлінні останки було зложено в родинному гробівці Білоусів на цвинтарі в Коломиї.
7 березня (за н. ст.) 1892 р. у Львові відбулося поминальне богослужіння за упокій душі померлого Ф. Білоуса в церкві Успіня Пресвятої Богородиці. Службу відправив старенький о. Михайло Малиновський з дияконами, парастас 14 духовних. На престолі було представлено портрет покійного, намальований Корнилом Устияновичем, 3 хліби, коливо. Хор питомців духовної семінарії під управою Нижанківського дуже гарно і жалібно відспівав Службу і парастас. Крім того, було відправлено поминальні богослужіння у рідному Виткові та в деяких селах його колишніми учнями, тоді священиками.

вівторок, 14 лютого 2023 р.

Лесь Мартович (Олекса Семенович Мартович) - Письменник, громадський діяч. Народився Лесь Мартович 12 лютого 1871 р. у с.Торговиця Городенківського повіту на Станіславщині (нині Івано-Франківська обл.)

Народився у родині сільського писаря. Його батько самотужки навчився грамоти, що допомогло з наймита стати писарем-авторитетом для односельчан. Мав 15 моргів поля, гарну хату, пасіку та сад.За спогадами Василя Стефаника, родина Мартовичів належала до давнього єврейського роду, останній представник якого (дід письменника) прийняв християнство, за що був вигнаний із єврейської общини.
Від 1882 року Лесь Мартович- учень Коломийської польської гімназії, де починає писати  перші прозові твори.  Після відрахування з цієї гімназії за участь у таємному гуртку, перейшов у 1890 році до Дрогобицької гімназії, яку закінчив у червні 1892 року.

Тут, у Дрогобичі, формуються його письменницькі погляди, розпочинається серйозна громадсько-політична діяльність.

У 1892 році Лесь Мартович вступає на юридичний факультет Чернівецького університету, який закінчив аж через 17 років, оскільки батько не мав змоги утримувати сина в університеті. Займався громадськими справами: працював у нелегальному гуртку, члени якого проводили серед селян культурно-освітню роботу; збирав і вивчав фольклорні матеріали; видавав свою літографовану газету "Збірка"; засновував у селах читальні. Був редактором Львівської газети "Хлібороб" (1893 р.) за мізерну платню- 30 гульденів, а в 1897 - 1898 рр. став редактором"Громадського голосу", який до цього редагував І.Франко. Працював у Львові, Дрогобичі (адвокатом), Городку та Стрию. У 1905 році важко хворів. Його навідував Іван Франко.

Лесь Мартович автор 27 оповідань. Свої новели писав покутською говіркою.Перше оповідання "Нечитальник" написав у 1889 році.Л.Мартович- письменник сучасного йому села, входив до "Покутської трійки". Його герої- селяни із Західної України, яких він по-справжньому любив. У творчості письменник часто розкриває соціально-економічні корені нерівності в селі ""Мужицька смерть"). Виразна риса його художньої манери- поєднання трагічного з комічним, гумор, який часом переходить у гостру сатиру. Особливо вдалися Л.Мартовичу образи селян у повісті "Забобо".

Помер Лесь Мартович 11 січня 1916 р. у селі Зубейки (біля рави-Руської), похований у с.Монастирок.

У 1971 р. на приміщенні філологічного факультету Дрогобицького педінституту (зараз університет) ім.Івана Франка встановлено пам`ятну таблицю на честь Василя Стефаника та Леся Мартовича.

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Упорядник Богдан Пристай.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/les-martovich/

Невисокий чоловік, вже в поважному віці. Вигляд його задуманий, якась надзвичайна мудрість таїться в його блакитних очах. Він один з тих, кого гуцули називають «непростими», тобто наділеними якимись магічними здібностями. Він той, чиїми роботами захоплювалися в Україні і за кордоном. «Різьбяр від Бога», як його назвав Володимир Шухевич. Це все про Василя Турчиняка (за ін. даними Турчинюк, 1864-1939) – талановитого майстра різьблення та будівничого.

Усього Турчиняк збудував 6 церков. Коли виконував роботу, то брав собі тільки невелику платню, а решту роздавав робітникам, яких набирав в тому ж селі, де й працював. Запрошували його для зведення сакральних споруд в Польщі та Чехословаччині. Майстер виконував різьблення іконостасів та предметів церковного інтер’єру. А також створював макети церков, маленькі деталі яких з’єднував за допомогою кінського волосся.

Справою життя Василя Турчиняка стала унікальна гуцульська церква в рідному с. Луг. Всередині вона оздоблена плоскорізьбою, тут містився надзвичайно гарний різьблений іконостас. З інструментів користувався тільки пилкою, сокирою, шнуром, стругом і свердлом. Але його роботи були акуратними і красивими.

Про майстра розповідають цікаві речі, зокрема про приручену ворону (за іншими джерелами трьох ворон), яка жила вдома в п. Василя, любила сидіти в нього на плечі і навіть вимовляла деякі слова. Такі розповіді додають містичності його образу.

Згодом в нього з’явився дар передбачення. Під час будівництва церкви в с. Дуліби Василь Турчиняк не відразу приступив до роботи, бо казав, що в селі помре поважна людина. І справді невдовзі відійшов війт. А в своєму с. Луг різьбяр передбачив: «Розлетитеся по світу, як липове клиння, будете жадні один одного бачити, обсотають село колючими дротами, зроблять дорогу зі смоли і ніхто не зможе прийти сюди з вас». 

Так і сталося: жителів Лугу виселили, а село знищили, адже тут будували секретний військовий об’єкт. Передбачив Василь Турчиняк і власну смерть. За тиждень до цього йому наснився віщий сон про ікону, над якою він працював. Загалом життя майстра було наповнене магічними співпадіннями. Його талантом та вміннями захоплюються і сьогодні, а його творіння чарують своєю красою.

Джерело інформації фейсбук, сторінка (група) Локальна історія.

Левадна Олеся Федорівна - Талановита бандуристка народилася 14 т равня 1905 р. в м.Решетелівка Полтавської області. Навчалася грати на бандурі у В.Осадка. Мала гарний альтовий голос.

У 1930 році переїхала в Красноград на Харківщині і почала вивчати гру на бандурі в Г.Хоткевича. Від 1934 р. працювала солісткою у Харківській філармонії. Під час війни гастролювала як артистка Українського драматичного театру. З 1946 р.- солістка Тернопільської філармонії, а з 1948 р.- бандуристка та солістка ансамблю "Верховина" в Дрогобичі. У репертуарі О.Левадної, однієї з найкращих бандуристок, переважали українські народні дівочі пісні. Виконувала вона також твори на слова Тараса Шевченка, класичні кобзарські речі.
Від 1960 року О.Левадна- пенсіонерка, жила в Дрогобичі. Як цінну реліквію зберігала старовинну бандуру роботи одного з харківських народних майстрів, подаровану братом , та з пошаною згадувала свого вчителя Гната Хоткевича, якому багато чим завдячувала.

Олеся Левадна померла 3 березня 1988 року, але залишився світлий спогад про українського соловейка, славну ученицю видатного Гната Хоткевича.

На будинку в Дрогобичі, де жила одна з перших сучасних бандуристок України, 28 травня 1999 р. встановлено меморіальну таблицю. Посвячення таблиці перетворилось у с правжнє свято. Грали та співали кобзарі й бандуристи Львівщини, молодь, діти. Майоріли прапори Незалежної України.

Джерело: "150 славних українців Дрогобиччини". Аназія Онищак.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/olesya-levadna/

10 лютого 1923р. у с. Рошневі народився Ярослав Степанович Шевчук - активний член ОУН, бойовик УПА, політичний та громадський діяч.

Для збільшення натисніть на зображення 
фото – Ярослав Шевчук у верхньому ряду, крайній справа.

Ярослав Шевчук народився 10 лютого 1923 р. у селі Рошневі Тисменицького району Івано-Франківської області. У рідному селі закінчив початкову школу.

У 1941 р. німці вивозять його в Німеччину, але Ярослав виявляє неабияку сміливість та винахідливість і тікає на Україну. Коли побачив звірства окупантів, то вирішив присвятити своє життя боротьбі за волю України.

У 1943 р.стає членом ОУН, а через кілька місяців вступає до лав УПА. Вишкіл проходив у чорному лісі на Івано-Франківщині. Брав участь у багатьох бойових операціях проти німецьких, більшовицьких, мадярських окупантів. Наприкінці 1943 р. у бою з німцями був важко поранений. Не один раз дивився в обличчя смерті.

У серпні 1944 р.одержав завдання Крайового проводу ОУН здобути архів УПА, який був у одному з гірських сіл Івано-Франківщини. Під час операції 14 серпня 1944 р. його арештував каральний загін НКВД. Перед арештом зумів знищити архів.

Я.Шевчука засуджують до розстрілу, в камері смертників Станіславської тюрми його утримували 32 дні. Але зваживши на молодий вік, кару смерті замінили 10-ма роками позбавлення волі й ще 5 роками заслання. Термін відбував у Кемеровській області та на Колимі.

У таборі "Боїм" доля звела його з Митрополитом Йосипом Сліпим, благословення, молитви та добрі поради якого допомагали Ярославу Шевчукові вижити в нелюдських умовах. Тут він близько зійшовся із Миколою Чарнецьким, Петром Вергуном, які його не раз сповідали.

Йосип Сліпий навіть тут проводив пастирську діяльність: правив слу3жби Божі, на Великдень організував для в`язнів святковий сніданок. За це його закували в кайдани й відправили у каторжний табір.

Я.Шевчука перевели у табірний пункт, за 30 км.від "Боїма". З табору каторжан осип сліпий передав йому записку: "Ярославе, умови нелюдські, але в будь-якій ситуації молися і не зраджуй своєї віри!"

Лише через 29 років, у 1964-ому, Ярослав Шевчук повернувся в Україну. З Франківщини з дружиною переїжджає у Дрогобич, де й проживав до останніх днів свого життя.

Незалежність України зустрів зі сльозами на очах. Був одним із організаторів Дрогобицької станиці Братства ОУН-УПА. До останнього подиху брав активну участь у всіх патріотичних заходах.

Джерело інформації 1
Помер Ярослав Шевчук 10 жовтня 2008 року в Дрогобичі, де й похований.
Джерело: "300 Великих дрогобичан". Богдан Пристай.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/yaroslav-shevchuk/
*******

Дав собі клятву боротися за волю України – спомини воїна УПА Ярослава Шевчука.

І з кожним роком залишається все менше воїнів УПА, яким свого часу вдалося вижити у вирі боротьби. 16 років тому, напередодні святкування 63-ої річниці УПА, мною було записане інтерв’ю із упівцем, дрогобичанином Ярославом Шевчуком (псевдо Бурий та Ромко) – людиною унікальної долі, який пройшов нелюдські випробування, був двічі поранений, двічі мав дистрофію, побував у камері смертників, відбув заслання, на власні очі бачив такі жахіття, що від його спогадів ставало моторошно. Про події понад півстолітньої давнини мій співрозмовник розказував так, ніби вони відбувалися зовсім недавно, люди, що давно покинули цей світ, жили в пам’яті Ярослава Степановича Шевчука, і наша розмова затягнулася аж до пізнього вечора.

Ярослав Шевчук народився в 1923 році в с.Рошневі на Івано-Франківщині в національно-свідомій родині, але притаманним йому почуттям патріотизму завдячував також місцевому священику, який мав великий вплив на хлопця. У 18-річному віці юнак вступив в ряди ОУН. Брат і швагер хлопця були членами УВО. Швагра закатували більшовики, і коли Ярослав розшукував його понівечене тіло у Станіславській тюрмі, після побаченої там трупами вкритої землі, дав собі клятву боротися за волю України. Коли йому виповнилося 20 років, хлопець пішов в Українську Національну Самооборону (пізніше на УПА).

Вишкіл проходив у Чорному Лісі, саме завдяки цьому вишколу Ярослав залишився живим. Там хлопців учили із зав’язаними очима розбирати і збирати автомат, без цих навиків воювати в темних криївках було неможливо. Та й задля фізичної підготовки майбутнім воїнам доводилось працювати до сьомого поту. А далі почалися справжні бої, воював у сотні “Буй-Тура”. Воювали не тільки з московськими окупантами, ворогів ласих на нашу землю було тоді значно більше, тож воювали упівці і з мадярами, німцями, поляками…

Ярослав Шевчук наголошував, що в лавах УПА була дуже сувора дисципліна – за зраду був лише один вирок – смерть. Для здійснення автентату (фізичне знищення певної особи за наказом зверху), були спеціальні люди – «чорна п’ятірка». Також рядові члени УПА не могли самостійно приймати рішення відносно знищення полоненого ворога, все відбувалося виключно за наказом обласного проводу.

Відносини між бандерівців та мельниківців були зовсім не побратимськими – пан Ярослав пригадував, що іноді траплялися навіть смертельні сутички.

Сила жіночої вроди, що давала шанс на життя

Чи було кохання в криївках? Звичайно, що так, відомо багато випадків одруження і навіть народження дітей у підпіллі. Але пан Ярослав розповів дещо іншу цікаву історію, пов’язану із дівчиною, щоправда без «хепіенду». Радянські війська дуже часто заслали на територію підпільної діяльності УПА своїх парашутистів, не раз упівці відразу ж їх брали у полон. Одного разу серед полонених виявилася незвичайної вроди дівчина, вона була настільки гарною, що приректи її на страту не піднімалася рука.

Спочатку полонянка вдалася до пропаганди, переконувала упівців, що гряде залізна рать НКВС і справа УПА безнадійна. Звісно, її взяли на кпини, тоді дівчина вдалася до жіночих хитрощів і запропонувала допомогу радистки. Вояки погодилися на це, але вони уявлення не мали, що вона там передає по азбуці Морзе. Парашутистка з часом увійшла в довіру, та служба безпеки ока з неї не спускала. У таборі готувалися до зустрічі з Різуном (Василь Андрусяк, легендарний командир УПА «Чорного лісу»). В ніч перед його приїздом, дівчині у зброї замінили патрони на холості. Коли приїхав Різун, прекрасна представниця рядів Червоної Армії, скориставшись найменшою нагодою, спробувала вбити командира. Після цього її життя не врятувала вже навіть врода.

Найжахливіші спогади

Серед найбільш варварських знущань свідком яких довелося бути Ярославу, воюючи в УПА – це моторошні картини нечуваної жорстокості, які поставали на місцях розправи московських окупантів над мирним населенням. Ярослав Шевчук мені зізнався, що йому все життя приходила у снах зґвалтована дружина священика, із випущеними нутрощами та відрізаними грудьми, а поруч валялося тільце ненародженого немовляти. Там же був труп роздягненого розіп’ятого монаха, над тілом якого познущалися в особливо цинічний спосіб. Ще страшніші катування велися в тюрмах НКВС, із людей живцем знімали шкіру, виривали нігті… На моє питання чи вірив тоді хлопець, що вийде з цього пекла живим, пан Ярослав зізнався, що в нього і думки такої не було… Бо кожної миті був готовий прийняти смерть. Хоча у 20 років дуже хочеться жити, але тоді юний воїн боявся тільки варварських катувань та знущань, а смерть від кулі в бою – це була ще дуже легка участь. Тоді, під час нашої розмови, мене вразило те, що у словах колишнього повстанця не було ненависті чи озлобленості на своїх ворогів.

32 дні у камері смертників

Одного разу Ярославу чудом вдалося вийти з оточення- серед групи з восьми чоловік лише він залишився живим. Допоміг, власне, отой вишкіл з Чорного Лісу. Після того хлопець заслужив великий авторитет серед побратимів і мав високу оцінку в очах керівництва. Якось йому було доручено особливо важливе завдання – розшукати обласний архів. Ярославу та ще двом його побратимам вдалося це зробити, але повернутися назад у свій військовий підрозділ не пощастило – він потрапив у руки НКВС і його було засуджено до найвищої міри покарання – розстрілу. 32 дні перебування у камері смертників перетворилися на вічність. Важко передати словами ті почуття, які роздирали душу ще майже безвусому юнакові, від кожного що поруху за дверима віяло смертю. У камері було 15 чоловік серед яких священик, полях та офіцер радянської армії. Кожного дня приречені на смерть на чолі зі священиком невтомно молилися. Поляк через кілька днів зайшов із розуму. Ярослав Шевчук дивом залишився живий – із 15 чоловік трьох помилували і серед них Ярослав. Правда, після камери смертників він був настільки виснажений фізично і морально, що мало не помер. Вирок було замінено на 10 років позбавлення волі та 5 років пораження в правах.

Сибір

Подальші життєві дороги Ярослава Шевчука пролягли в холодний Сибір на Колиму у табір «Боїм». За роки поневірянь він зазнав страшних знущань, але саме в цьому пеклі познайомився із патріархом Йосипом Сліпим, який залишив великий слід в житті та моральною підтримкою допоміг вижити. Лише завдяки благословенню Митрополита Йосипа Сліпого, який опікувався Ярославвом у таборі, та сповіді у Єпископів Петра Вергуна та Миколи Чернецького, упівець зміг прожити довге життя.

У Сибірі Ярослав Шевчук зустрів свою долю – після відбування покарання одружився і незабаром у нього появився синочок Орест. Після відбуття заслання сім’я Шевчуків повернулася в Україну та оселилася в Дрогобичі.

Спортивні перемоги онука приносили найбільшу радість, а Україна його боліла, бо, хоч і незалежна – та не така, за яку боровся

В добу національного відродження, на початку 90-х років, Ярослав Шевчук брав активну участь у процесі просвітництва серед молоді шкіл Дрогобича та району. Він один із перших в Дрогобичі виступив у членство Спілки політв’язнів України, братство УПА. 20 грудня 1991 року Ярослава Шевчука реабілітовано.

До кінця свого життя упівець ретельно відслідковував всі події в державі, цікавився політикою, палко вболівав за Помаранчеву революцію.

Але окрім політики важливе місце займала його сім’я. На той час Ярослав вже овдовів, проживав сам, тоді найбільшу радість йому приносив онук Андрій. Хлопець вчився тоді одночасно на двох факультетах дрогобицького педуніверситету, активно займався спортом, захоплювався кікбоксингом і здобував перемогу за перемогою на спротивних змаганнях. Андрій Шевчук – зараз відомий у Дрогобичі тренер – на час мого візиту перебував у Ялті, де здобув перше місце. Перемоги хлопця приносили величезну радість його дідусеві – Ярослав Шевчук був найпалкішим вболівальником молодого успішного спортсмена. Сьогодні Андрій Шевчук та його вихованці гідно представляють Дрогобич і Україну на спротивних турнірах. Разом із батьком, Орестом Шевчуком, вони виховали не одне покоління дрогобицьких спорсмернів.

Державне визнання

На час нашого спілкування колективні збори Дрогобицької міської організації КУНу та Дрогобицької міської організації Спілки політв’язнів України за ініціативи голови ДМО КУН Тараса Гентоша затвердили кандидатуру Ярослава Шевчука на представлення для відзначення державною нагородою Орденом за заслуги 3 ступеня.

Через два роки Президент України Віктор Ющенко своїм Указом від 10 жовтня 2007 року нагородив Ярослава Шевчука орденом «За заслуги» III ступеня.

Засвіти…

А ще через рік, у 2008 році, 12 жовтня, Дрогобич попрощався з вояком Української Повстанської Аармії Ярославом Степановичем Шевчуком, який помер на 86 році життя.

Джерело інформації 2
Віра ЧОПИК
Світлина з архіву Ярослава та Андрія Шевчуків 
https://drogmedia.net.ua/2021/10/14/dav-sobi-klyatvu-boroty-sya-za-volyu-ukrayiny-spomy-ny-voyina-upa-yaroslava-shevchuka/

понеділок, 13 лютого 2023 р.

Священик Петро Мекелита родом із с. Бутин. Помер у Львівській тюрмі 30 серпня 1947р.

Петро́ Мекели́та (народився 13 червня 1868, Бутини, сучасний Сокальський район — 30 серпня 1947, Львівська тюрма) — священик УГКЦ. Походить з багатодітної селянської родини, був 10-ю дитиною у батьків. Вивчився на священика — місцевий парох та дідичка-меценатка помітили його здібність та допомогли в навчанні, 1890 року закінчив Львівську академічну гімназію, 1894 — теологічний факультет Львівського університету, того ж року висвячений на священика владикою Юліяном Пелешем.

Призначений в село Сянічок біля Сянока на Лемківщині, небавом стає деканом Сяніцьким. Родина священика мала сім дітей, до дорослого віку дожили четверо; син Ярослав, учень Перемиської гімназії, зголосився до УГА та хоробро загинув в бою. В часі Першої світової війни перед приходом російських військ отець Петро виїздить до Відня, по їх відході повертається. Після польської окупації Галичині переслідуваний, на нього чинять доноси та влаштовують провокації.

Душпастирював на Лемківщині до 1920, того року єпископом Йосафатом Коциловським призначений парохом Стебника та одночасно деканом Бориславським. В містечку Стебник, де були досить сильними полоністичні віяння та червона агітація, священик гуртує інтелігенцію, організовує читальню "Просвіти", товариство тверезості «Відродження», дитячий садок — при цьому вихователів утримує своїми коштами. З його ініціативи в Стебнику починають будувати Народний дім та мурувати церкву Різдва Пресвятої Богородиці — за дозволом їздив до Варшави, по отриманні рішення запросив для планування архітектора Нагірного. За перших совітів одразу позбавлений усіх земельних наділів та примушений сплатити великі податки. Після проголошення самостійності Української держави (30 червня 1941) на маніфестації в Стебнику на трибуні із сльозами на очах звертається до парохіян україниською та німецькою мовами: «Брати і сестри! Від сьогодні ми — українська нація! Маємо вільну соборну Українську державу!» За нацистської влади ходив і присоромлював бажаючих займатися грабунками єврейського населення. Виходив на міський майдан та благав людей не робити самосудів над євреями, також порятував кількох комуністів від гестапо.

За других совітів органи НКВС намагаються його прилучити до справи «самоліквідації» УГКЦ — зважаючи на його величезний авторитет. На той час отець із дочкою Іриною проживав у Львові — донька доглядала за ним — овдовів, одружені дочки по селах жили. Радянські спецслужби почали з вмовляння «по доброму», потім — листи з погрозами та викликами, наостанок приїхав «чорний ворон»; наступного дня пішки пішла шукати батька по тюрмах Дрогобича. Після півроку ув'язнення йому висунуте звинувачення — «измена Родине» та «сотрудничество с фашистами», засуджений на 10 років з конфіскацією майна. Донька добилася до прокурора — за що ж його посадили, той відповів: «Он больно умный был, самостийной Украины хотел».

В часі перебування у тюрмі від о. Мекелити прийшов офіцер з тюрми із звісткою — Іван Черненко, демобілізований східняк, що побрався з галичанкою. Він їй повідав, що по поверненні з фронту працює в карній системі, і настільки вражений звірствами влади та стійкістю катованих, що вирішив допомогти їй — принаймні, щоб старенького отця лишили у Львові, де б дочка могла йому передавати ліки та їжу, за запропоновану нагороду образився.

Помер о. Петро 30 серпня 1947 року. По його смерті Черненко порадив дочці, як поховати батька — тоді тіла померлих з львівських тюрем ночами скидали в яму за Янівським цвинтарем. Він повідомив, що пароху зроблять труну та позначать місце, звідки буде можливим його перепоховати; вночі перепохованням зайнялися о. Павло Лошній з дружиною та родина катованого в тюрмі отця С. Ратича, перепоховали на старому Клепарівському цвинтарі. При знесенні цвинтаря в 1960-х роках тлінні останки «офіційно» перепоховані на Янівському цвинтарі, біля могили Січових стрільців. 1992 року посмертно реабілітований.

Вшанування пам'яті:
1990 року в Стебнику його іменем названо вулицю.
Беатифікаційний процес:

Станом на 2011 рік входив до списку 45-ти новомучеників УГКЦ, над якими тривав беатифікаційний процес — розпочався після проголошення блаженними Іваном Павлом II двадцяти семи українських мучеників за віру, першим був блаженний Миколай Чарнецький.

Джерело: Прах Б. Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини: у 2-х томах, т. 1: Біографічні нариси (1939—1989).