Загальна кількість переглядів!

суботу, 29 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 1 березня.

Члени Кременецького Надрайонного проводу в криївці. 1950 р.

1943 рік
У селі Олександрія на Рівненщині повстанці вбили німецького коменданта охорони залізничного мосту.

1945 рік.
У бою з опергрупою НКВД у селі Кальна на Станіславщині загинув ройовий Іван Придиба – «Двигун». Ще один повстанець пораненим потрапив у полон і був по-звірячому закатований.

Командир боївки СБ (Служби безпеки ОУН) загинув у зіткненні з загоном НКВД у селі Румно на Львівщині.

1946 рік.
Під час зіткнення з загоном МВД у Великомостівському районі на Львівщині захоплений у полон редактор журналу УПА «Стрілецькі вісті» Василь Годованський.

У зіткненнях із загонами МВД у селах Вулька Мазовецька, Лучківці та Черчик на Львівщині загинули троє повстанців.

Під час облави в селі Попівці на Львівщині кілька повстанців потрапили в полон, але змогли вбити конвоїра і без втрат відступити.

1947 рік.
У зіткненні з опергрупою МГБ та внутрішніх військ у селі Тамановичі на Дрогобиччині загинули станичний «Олег» та ще двоє підпільників, двоє дівчат потрапили в полон.

Двоє повстанців нарвалися на засідку загону МВД у селі Мшаниця на Тернопільщині. Один загинув, інший знищив 1 військового, ще одного поранив та зумів прорватися.

У бою з загоном МВД у селі Покропівна на Тернопільщині загинув оргреферент надрайонного проводу ОУН Ярослав Буяр.

1948 рік.
У селі Рудники на Львівщині повстанці знищили двох військових МВД.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Бишев на Львівщині. Троє підпільників майже чотири години відстрілювалися, знищивши двох і поранивши трьох військових. Двоє повстанців загинули в бою, третій застрелився.

У селі Буховичі на Дрогобиччині повстанці знищили бійця винищувального загону.
Під час зіткнення з загоном МВД у селі Сушиця Рикова на Дрогобиччині загинули 5 повстанців, серед них – районний референт пропаганди «Косак» та командир боївки СБ «Чорнота».

1949 рік.
Пошукові групи МВД захопили криївки в селі Туринка на Тернопільщині (всі оточені повстанці застрелились) та біля села Ісаївці на Дрогобиччині (загинув надрайонний провідник Дмитро Кмит – «Зов»).

У селі П’ятигори на Рівненщині повстанці знищили начальника райвідділу МВД та дільничного міліції, захопили автомат, гвинтівку, пістолет.

Під час зіткнення з опергрупою МВД у селі Великі Глібовичі на Львівщині підпільники знищили військового, але втратили двох вбитими.

У селі Андріївка на Львівщині повстанці роззброїли двох бійців винищувального батальйону та спалили колгоспну скирту.
9 повстанців (зокрема господарчий надрайонного проводу Теодор Муйла – «Вуйко») загинули, прийнявши бій із загоном МВД у селі Недільня на Дрогобиччині.

1951 рік.
У сутичці з загоном МВД у селі Рівня на Станіславщині загинув районний референт СБ Дмитро Петрів – «Остап».

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua 

Цей день в історії УПА 29 лютого.

Фото. Купчанко Іван Денисович - «Сокіл».

1944 рік.
У бою з полком поліції СС у селі Горбкові на Львівщині загинув 1 повстанець.

Група повстанців біля села Сіянці обстріляла роту червоноармійців на 12-и підводах. Внаслідок перестрілки знищено 1 військового, захоплено 6 підвід (із них чотири з мінами). Решта відійшли до села Садки, де знову потрапили під обстріл. Знищений лейтенант Конюшко.

1948 рік
Під час облави загонів МВД у лісі біля села Кривка на Дрогобиччині загинули кущовий провідник Євген Андрейчин – «Бистрий» та зв’язкова.

1952 рік.
У зіткненні з опергрупою МГБ у селі Бережниця на Дрогобиччині загинув районний провідник ОУН Франко Бем – «Дуб».

Підготував Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті

середу, 26 лютого 2020 р.

Дмитро Гринь загинув сьогодні 26 лютого внаслідок підриву на міні, боєць родом з Сумщини.

Сьогодні Шостка понесла ще одну втрату - на фронті героїчно загинув житель нашого міста Дмитро Гринь, 1992 року народження. Після закінчення ЗОШ № 5 Дмитро навчався у ВПУ-19. Починаючи з січня 2019 року молодий чоловік проходив службу за контрактом у лавах Збройних сил України. Служив старшим водієм мотопіхотного відділення. Дмитро Володимирович загинув під час виконання бойового завдання.

міський голова Шостки Микола Нога.

26 лютого 1944 року с. Капітулка... «Добий цю дитину, нехай не мучиться...» свідчення Федора Панасюка. Тетяни Мосурець.

Федір Панасюк.
Тетяна Мосурець.
Краєзнавець Ярослав Царук.

У кутку хати лежала п’ятирічна дівчинка з пробитим животом і стікала кров’ю. Коли незнайомі люди привели у кімнату її батька, маля сказало: «Тату, я ще не забита». На що «гості» відповіли: «Добий цю дитину, нехай не мучиться»… Це була українська дитина. А якби й польська, німецька, китайська чи взагалі без роду і племені, невже хтось би зміг виправдати таке звірство чи вдавати, що нічого не сталося, що все гаразд?

26 лютого 1944 року у село Капітулка (нині це територія Володимир–Волинського району) прийшла польська поліція. Вони увірвалися в хату, де мешкало кілька сімей. Без жодних пояснень розстріляли всіх, кого знайшли. Будинок спалили. У тій бійні вижила одна–єдина дитина, яка сховалася в бочці, а через десятки літ розповіла про те, що сталося, місцевому краєзнавцю Ярославу Царуку.

Цей чоловік пам’ятає страшні похорони цілих родин, що мешкали по сусідству. Події 1943–1944 років, що нині допомагають піднімати рейтинги політичним партіям у Польщі та Україні, для нього — власна трагедія.

Протягом багатьох літ він шукав свідків, записував прізвища загиблих, намагався з’ясувати, хто і де похований із закатованих українців. У нього тоді був лише один «напарник» — велосипед. Краєзнавець навіть розмовляв із тією залізякою на розбитих сільських дорогах. Більшість не розуміла, чому він цим займається, а хто розумів, той не надто переймався. Сам Ярослав Васильович так пояснює мотиви своєї праці: «Мене послала неправда, яку про нас говорять поляки. Я ж був свідком тих подій і не розумів, чому так…»

Після падіння радянської імперії на Волинь почали приїжджати сусіди з-за Бугу і ставити тут хрести. Здавалося б, нічого поганого у тому не було. Втім, на монументах згодом з’являлися таблички зі страшними цифрами. Наприклад, поблизу села Верба Володимир–Волинського району зазначалося, що тут загинув 161 поляк. І, певно, ніхто й не звернув би на це уваги, якби не було живих свідків тієї біди.

78 українців і 4 поляки вбито за два воєнні роки у Вербі. Такі дані озвучив у 2016-му мешканець села Федір Панасюк. Він бачив розрубану руку і рану під серцем у молодої жінки Ксенії Рой. Був знайомий із Марчаками — батьком і двома синами, які безпечно пішли на сінокіс і живими звідти не повернулися. Він пам’ятає, як із криниці діставали тіла закатованої сім’ї Ткачуків. На дні того колодязя було 5 дітей.

Вони могли б дожити до наших днів, особливо немовля, яке вбивці прокололи багнетом. Про це вже згодом розповів місцевий старожил Степан Кравчук.

Він підтвердив свідчення свого односельця. А ще згадав про поляків, які тут загинули від рук українців. Це були дві сім’ї — Левандовські (подружжя похилого віку) і Марцінковські (чоловік з інвалідністю і дитина). Напевно, ті люди також не заслужили смерті, як і десятки їхніх сусідів. 
Пан Федір розповідав: коли старшого Марчака сини попередили, що у село йдуть озброєні поляки, він відповів, що нічого поганого нікому не зробив і його немає за що кривдити.

— Вони зараз нам роблять той геноцид, треба й українцям зробити, — каже Тетяна Мосурець — ще один очевидець тих подій, але вже з іншого села — Заболоття. Йдеться про визнання трагедії на законодавчому рівні. Коли ми завітали на її подвір’я, вона ледь ходила, спираючись на дві палки, але добре пам’ятала, як убили її сімох (!) родичів.
Бабуся припустила, що у трагедії волинських сіл найперше винні фашисти, адже вбивства розпочалися, коли радянські війська почали відвойовувати окуповані землі.
— У всьому винен «німець», ну і, звичайно, поляки, і "наші…?!"

Всього ж у Заболотті, за підрахунками пані Тетяни, загинуло 29 українців і одна ненароджена дитина та 5 поляків.
Показуючи нам місця трагедій, Ярослав Васильович найдовше затримався на цвинтарі села Стенжаричі. Довго стояв біля могили, мовчав, молився…

На надгробку були написані імена 53 українців — мешканців села Стрілецьке. 47 із них загинуло в один день. У день, який добре пам’ятає краєзнавець. Тоді дорослі не пускали дітей на подвір’я закатованих, бо там стояли «озера» крові.

Ярослав Царук дослідив, що у Володимир–Волинському районі загинуло близько 700 поляків, тоді як польські історики Владислав і Єва Сємашки стверджують, що майже півтори тисячі. Також сусіди пишуть, що на відплату вбили 69 українців, волинський же краєзнавець встановив імена 1244 осіб, ще близько 200 — невідомі.

А тим часом 6 лютого 2018 року президент Польщі Анджей Дуда підписав закон «Про Інститут національної пам’яті», яким, зокрема, заборонено пропаганду «бандеризму» як ідеології, що, мовляв, спричинила вбивства багатьох поляків. Про українців, які загинули від рук польських формувань, там, звісно, нічого не сказано.

Джерело «Волинь-нова» volyn.com.ua.
Краєзнавець Ярослав Царук.

Цей день в історії УПА 26 - лютого.

Станичний у Косівському районі Василь Палинюк–“Ненаситець” (зліва).

1944 рік.
Загін повстанців (до 50 чоловік) біля села Перемилівка на Рівненщині атакував конвой, що супроводжував 11 заарештованих підпільників. Під час нападу конвоїри намагалися знищити полонених, загинули троє осіб, декілька зазнали поранень. Повстанці знищили сержанта і червоноармійця та звільнили вцілілих арештантів.

1946 рік
Пошукова група НКВД захопила криївку біля села Старий Кропивник на Дрогобиччині. Загинули надрайонний провідник Михайло Дідик – «Сірий» та ще двоє повстанців, двох захоплено в полон.

Сотня «Опришки» УПА-Захід влаштувала засідку на пошукову групу НКВД, що переслідувала загін, під горою Стовба на Станіславщині. Знищено 19 військових, решта в паніці розбіглися.

В оборонному бою з загоном НКВД у селі Конюшки-Тулиголови на Дрогобиччині загинули надрайонний референт СБ «Рубай», районний референт Софія Мовчан і 13 воїнів УПА.

Під час зіткнення з опергрупою НКВД на хуторі Литвин на Львівщині знищені офіцер і 1 військовий. Загинули 4 повстанці, семеро зуміли прорватися.

1947 рік
Опергрупа МГБ та полк внутрішніх військ у селі Йосиповичі на Дрогобиччині захопили в полон повстанця «Чорного».

1948 рік
Під час зіткнень із загонами МВД у селах Тернава та Млинська на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

1949 рік
У селі Сілець Беньковий на Львівщині повстанцями знищені голова колгоспу, секретар сільради та голова земельної комісії.

Під час зіткнень із загонами МВД на Дрогобиччині, в селі Дуліби загинули референт районного проводу Степан Соколик – «Марко» та ще два підпільника, а в селі Юсиптичі – знищені 2 військових, троє поранені.

1950 рік
Група повстанців змушена була вступити в бій із загоном МВД у селі Тучне на Львівщині. Загинули 4 підпільника, серед них – окружний референт СБ «Демид».

Сергій Горобець 


вівторок, 25 лютого 2020 р.

Державний, особливо режимний, табір (далі Горлаг - "государственный особо режимный лагерь")

Вигляд на 5-й лагпункт (зону) Мінлагу - "Інтауґоль". 1955 р. Архів Центру досліджень визвольного руху.
Євген Грицяк - уродженець Прикарпаття, член Молодіжної сітки ОУН, солдат Четвертого Українського фронту, керівник повстання в 4-ій зоні Горлагу
Жінки-політв'язні на роботі в копальнях. Архів ЦДВР.
Табірний цвинтар.
Табірне весілля.

Державний, особливо режимний, табір (далі Горлаг - "государственный особо режимный лагерь") Норильська невипадково мав серед в'язнів недобру славу. Сюди відправляли особливо "незручних" для радянської влади осіб. Відправляли, за термінологією кадебістів, "на вимирання". 1953 року в Горлазі перебувало 30 тисяч ув'язнених.

Влітку 1952-го переважно українців і литовців з усього Піщаного табору (Караганда) без попереджень зібрали і відправили на пересилку до Майкудука.
Переведення з Караганди не обіцяло нічого доброго. Тут уже був вдалий досвід боротьби в'язнів за свої права. Крім того, навколо карагандинського табору було багато українців-поселенців і розправитися з українцями-в'язнями відкрито адміністрація не могла. Тому найнепокірніших вирішили перевести до Норильська.
В карагандинському етапі налічувалося 1200 людей. Серед них значну частину становили
вояки ОУН-УПА . Табірне начальство ретельно підготувалося до зустрічі.
 "Всім сукам (кримінальним злочинцям, які перебували на службі у табірного керівництва) табору роздали "для самооборони" фінські ножі, пояснивши, що до Норильська рухається великий етап бандерівських головорізів", - згадує Євген Грицяк, який ішов у тому етапі.

Жорсткий режим серед в'язнів завжди забезпечували спільні зусилля табірної адміністрації та "блатних". Через це потерпали "політичні". Не дивно, що земляки, яких етаповані зустріли в Горлазі, просили не висовуватися, замаскуватися, інакше всіх тут знищать.
"Української в Норильську ніхто не забороняв, але розмовляти нею було вельми небезпечно. Своєю мовою ми видавали себе як українців або, як нас всюди презирливо називали, "бандерів", чим викликали на себе шквал різних додаткових утисків", - пише Євген Грицяк.
"Ми знаємо, з ким маємо справу"
Умови в Горлазі були жахливими. В'язні будували місто Норильськ. Полярна зима, жодних вихідних, 12-годинна робоча зміна. "По 12 годин працювали в котлованах. Дали кайло, і я там довбу. І маю видовбати 20 см, то буде стільки там хліба", - розповідає вінничанка Агафія Книш.
Глибина котлованів сягала трьох, п'яти, а часом і десяти метрів.
Іван Кривуцький, колишній в'язень 4-го табірного відділення згадує: "Бувало, повертаємося з роботи, а тут оркестр грає "Кипучая летучая", а в кожній колоні зі 100 чоловік одного-двох несуть уже неживих, а трьох-чотирьох ведуть під руки, тому що вже ледве ноги тягнуть".

Продовження тут. 
https://www.istpravda.com.ua/digest/2011/05/31/41311/view_print/


понеділок, 24 лютого 2020 р.

Олег Кандиба-Ольжич.

Спраглим серцем жадібно лови
Рокіт сурми, що зове до бою,
Ще пройдуть по вулицях Москви
Наші сотні пружною ходою!
Ще настане невблаганний день,
Коли буде, квилячи, тулиться
До козацьких кованих стремен
І зрадлива Західна столиця.
Тільки душі, тільки стиски рук
Злить в одному дужому хотінні
І осліплять все живе навкруг
Перемоги вії полумінні.

О. Ольжич.

Тіло героя було наказано спалити у крематорії. Олег Ольжич. Поет національного героїзму. У радянські часи його ім’я було під жорстоким "табу".

Останнє фото Олега Ольжича. 1944, незадовго до арешту.

Водночас без цієї людини неможливо уявити культурне та політичне життя української нації у 1920-1940-х рр., не кажучи вже про національно-визвольний рух періоду Другої світової війни.

Олег Кандиба-Ольжич народився 21 липня 1907 року в Житомирі. Його батьком був відомий український поет Олександр Олесь. У1909 році сім’я Кандиб переїхала до Києва. Згодом — до Пущі-Водиці, ближче до місця роботи батька.

Олег був свідком бурхливих і трагічних подій української революції 1917 року. У 1919 році його батько стає культурним аташе Української Народної Республіки в Будапешті, що згодом негативно відбилося на долі Олега та його матері, які після поразки УНР та з приходом радянської влади стали "ворогами народу".

У січні 1923 року Олег з мамою покидають Україну й прибувають до Берліна. Там довго не затримуються й переїжджають до Чехословаччини, оселяються за п’ятдесят кілометрів вiд Праги у Горніх Черношицях, згодом — Ржевницях.

До 1924 року О.Кандиба навчається в Українському громадському комітеті в Празі, а в зимовому і літньому семестрах 1924-1925 років стає слухачем філософського факультету Карлового університету. Водночас він відвідує лекції з передісторичної археології та історії мистецтва, пише наукові та дослідницькі роботи з археології та суспільствознавства.

Ґрунтовні праці молодого археолога привертають увагу фахівців Гарвардського університету. Олега Кандибу запрошують до США, а згодом до Італії, де він читає лекції. У Римі Олег, який на той час був уже відомим науковцем, зустрічається з головою Проводу українських націоналістів полковником Євгеном Коновальцем.

Євген Коновалець і наша доба
Як стверджують біографи Ольжича, ця зустріч мала вирішальне значення для його подальшої долі як діяча націоналістичного руху. Полковник Коновалець побачив у молодому вченому та видатному поетові обізнану з тодішньою дійсністю в Україні людину, яка дуже добре розуміла значення духовного фактора у визвольно-революційному процесі державного відродження українського народу.

У 1928 році в Празі з’являється друком перше оповідання молодого літератора під назвою "Рудько", підписане псевдонімом О. Лелека. Навчання на філософському факультеті Олег Кандиба завершив у 1929 році, водночас навчаючись на літературно-історичному відділі Українського педагогічного інституту імені М. Драгоманова. Того ж року в журналах "Літературно-науковий вісник", "Студентський вісник" публікуються перші вірші поета.
Як стверджував Улас Самчук, відомий український письменник, публікації О.Ольжича у "Віснику" забезпечили йому "одне з перших місць емігрантського Олімпу".

У 1929 році О. Кандиба вступає до Організації українських націоналістів й одразу ж стає її провідним діячем. На доручення полковника Є.Коновальця він організував "Культурну референтуру ОУН", яка налагодила випуск легальних і нелегальних видань українських націоналістів, об’єднала довкола себе чимало відомих діячів культури та мистецтва.

Ольжич був одним із будівничих та оборонців Карпатської України, яка постала у березні 1939 року внаслідок розвалу Чехословацької Республіки.
У 1940 році стався розкол ОУН, зокрема група молодих націоналістів на чолі зі Степаном Бандерою утворила "революційний провід ОУН". Ольжич різко засудив розкол і беззастережно став на бік ОУН під керівництвом полковника Андрія Мельника.
"Найкраща людина, яку можна мати за вождя". До 120-річчя Андрія Мельника
З вибухом Другої світової війни О.Ольжич на чолі перших похідних груп ОУН вирушає в Україну й очолює націоналістичне підпілля в Києві. З його ініціативи у столиці розпочинається розбудова українського політичного і культурного життя. Постає Українська національна Рада як майбутній парламент незалежної України. Починає виходити газета "Українське Слово", організовуються інші українські інституції.
З метою мобілізації народу на побудову Української держави О.Ольжич за дорученням проводу ОУН організовує багатолюдне відзначення та звеличення подвигу героїв, які у 1921 році були розстріляні більшовиками поблизу села Базар, що на Житомирщині. Незважаючи на протидію окупаційної німецької влади, до Базару зійшлася велика кількість українців з усієї України. Німці, здивовані розмахом маніфестації, зайняли спочатку вичікувальну позицію. Але вже невдовзі розпочалися арешти, зокрема, найбільш масові — на Житомирщині та Коростенщині. До початку грудня було заарештовано понад 200 активістів ОУН.
Активізація діяльності ОУН на східних теренах призводить, врешті-решт, до масових арештів у Києві. Зокрема заарештовано, а згодом страчено у Бабиному Яру Олену та Михайла Теліг, Івана Рогача, Петра Кошика, Ореста Чимеринського та інших чільних діячів ОУН.
На той час О.Ольжич як заступник голови ОУН фактично керує всією роботою націоналістичного підпілля в Україні, а тому змушений постійно переховуватися від окупантів. Він покидає Київ та оселяється на Прикарпатті, де на той час вже активно діють партизанські відділи ОУН та загони УПА.
"Незриме військо поневоленої нації". Якими мали бути його солдати?

Усвідомлюючи неминучість поразки у війні Німеччини та окупації Радянським Союзом території України, О.Ольжич ухвалює рішення про створення "Куреня смерті", загону добровольців, який мав залишитися за лінією фронту з метою проведення широкомасштабних диверсійних акцій в тилу ворога.

Очевидно, він добре розумів приреченість людей, які б відважилися на цей крок, однак вважав, що ідея нових Тернопілів чи Крутів неодмінно підніме на нову боротьбу майбутні покоління українців. Але О. Ольжичу так і не вдалося реалізувати свою ідею.

Німці чатують за ним, а в травні 1944 року на конспіративній квартирі у Львові гестапівці знаходять його й заарештовують. На сьогодні існують три версії, що пояснюють причини та обставини арешту провідника ОУН.
Зокрема, висловлюється припущення, що арешт О. Ольжича відбувся через "провал" однієї з його зв’язкових, яка раніше потрапила до гестапо й видала керівника українського націоналістичного підпілля.

Арешт провідника міг бути спричинений цілеспрямованою діяльністю німецьких спецслужб, які розшукували рукопис книжки "Революція рве кайдани", де О.Ольжич зібрав факти про злочини нацистської Німеччини проти українського народу.
Українська націоналістична преса УВО, ОУН, УПА, УГВР (1928-1951).

Також існує припущення, що арешт керівника ОУН зумовлений його намаганнями встановити контакти із західними союзниками, які на той час готувалися до відкриття другого фронту. У всякому разi можна стверджувати, що питання арешту О.Ольжича — одне із малодосліджених у його біографії й потребує додаткового вивчення.
Як особу, особливо небезпечну для Рейху, його терміново везуть на допит у Берлін, а згодом — у концтабір Заксенхаузен, де після неймовірно жорстоких катувань він загинув. Тіло героя було наказано спалити у крематорії.

Джерело. https://www.istpravda.com.ua

неділю, 23 лютого 2020 р.

23 лютого 1952 року пошукова група МГБ натрапила на бункер із відкритим люком біля села Дзвиняч на Станіславщині.

Зліва Михайло Дяченко, в центрі – Ярослав Богдан, справа – Омелян Кочій. Архів СБУ.

Після тривалого бою застрелились сім повстанців, серед них районний провідник Онуфрій Онуфряк – «Орест», крайовий референт пропаганди і поет Михайло Дяченко – «Марко Боєслав».
Михайло Дяченко (псевдо: «Марко Боєслав», «Гомін») (1910-1952) – член Української Головної Визвольної Ради, ідеолог, публіцист і пропагандист збройного підпілля ОУН-УПА, поет.

Народився 25 березня 1910-го в селі Боднарів на Івано-Франківщині. Навчався на правничому факультеті Львівського університету. Пройшов через польські тюрми (1937, 1939). У 1939-1941 роках проводив активну громадсько-просвітницьку діяльність на Холмщині. За дорученням Проводу ОУН, керував діяльністю «Просвіти» у рідному селі (1941-1944).

З осені 1944-го – на нелегальному становищі. Член референтури Карпатського крайового проводу ОУН (1944-1947), редагував журнал «Чорний ліс» (1947-1950) та інші підпільні видання. За літературну, журналістську і пропагандистську діяльність нагороджений Срібним хрестом заслуги (1948). У 1950-1952 роках – керівник пропаганди Карпатського крайового проводу ОУН.

Автор поетичних збірок «За волю» (1945), «На столі на сіні» (191947), «Вітчизна кличе» (1948), «Із днів боротьби» (1949), «Напередодні» (1950), «Непокірні слова» (1951) та інших.

Підготував Сергій Горобець