Загальна кількість переглядів!

суботу, 29 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 1 березня.

Члени Кременецького Надрайонного проводу в криївці. 1950 р.

1943 рік
У селі Олександрія на Рівненщині повстанці вбили німецького коменданта охорони залізничного мосту.

1945 рік.
У бою з опергрупою НКВД у селі Кальна на Станіславщині загинув ройовий Іван Придиба – «Двигун». Ще один повстанець пораненим потрапив у полон і був по-звірячому закатований.

Командир боївки СБ (Служби безпеки ОУН) загинув у зіткненні з загоном НКВД у селі Румно на Львівщині.

1946 рік.
Під час зіткнення з загоном МВД у Великомостівському районі на Львівщині захоплений у полон редактор журналу УПА «Стрілецькі вісті» Василь Годованський.

У зіткненнях із загонами МВД у селах Вулька Мазовецька, Лучківці та Черчик на Львівщині загинули троє повстанців.

Під час облави в селі Попівці на Львівщині кілька повстанців потрапили в полон, але змогли вбити конвоїра і без втрат відступити.

1947 рік.
У зіткненні з опергрупою МГБ та внутрішніх військ у селі Тамановичі на Дрогобиччині загинули станичний «Олег» та ще двоє підпільників, двоє дівчат потрапили в полон.

Двоє повстанців нарвалися на засідку загону МВД у селі Мшаниця на Тернопільщині. Один загинув, інший знищив 1 військового, ще одного поранив та зумів прорватися.

У бою з загоном МВД у селі Покропівна на Тернопільщині загинув оргреферент надрайонного проводу ОУН Ярослав Буяр.

1948 рік.
У селі Рудники на Львівщині повстанці знищили двох військових МВД.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Бишев на Львівщині. Троє підпільників майже чотири години відстрілювалися, знищивши двох і поранивши трьох військових. Двоє повстанців загинули в бою, третій застрелився.

У селі Буховичі на Дрогобиччині повстанці знищили бійця винищувального загону.
Під час зіткнення з загоном МВД у селі Сушиця Рикова на Дрогобиччині загинули 5 повстанців, серед них – районний референт пропаганди «Косак» та командир боївки СБ «Чорнота».

1949 рік.
Пошукові групи МВД захопили криївки в селі Туринка на Тернопільщині (всі оточені повстанці застрелились) та біля села Ісаївці на Дрогобиччині (загинув надрайонний провідник Дмитро Кмит – «Зов»).

У селі П’ятигори на Рівненщині повстанці знищили начальника райвідділу МВД та дільничного міліції, захопили автомат, гвинтівку, пістолет.

Під час зіткнення з опергрупою МВД у селі Великі Глібовичі на Львівщині підпільники знищили військового, але втратили двох вбитими.

У селі Андріївка на Львівщині повстанці роззброїли двох бійців винищувального батальйону та спалили колгоспну скирту.
9 повстанців (зокрема господарчий надрайонного проводу Теодор Муйла – «Вуйко») загинули, прийнявши бій із загоном МВД у селі Недільня на Дрогобиччині.

1951 рік.
У сутичці з загоном МВД у селі Рівня на Станіславщині загинув районний референт СБ Дмитро Петрів – «Остап».

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар