Загальна кількість переглядів!

середу, 26 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 26 - лютого.

Станичний у Косівському районі Василь Палинюк–“Ненаситець” (зліва).

1944 рік.
Загін повстанців (до 50 чоловік) біля села Перемилівка на Рівненщині атакував конвой, що супроводжував 11 заарештованих підпільників. Під час нападу конвоїри намагалися знищити полонених, загинули троє осіб, декілька зазнали поранень. Повстанці знищили сержанта і червоноармійця та звільнили вцілілих арештантів.

1946 рік
Пошукова група НКВД захопила криївку біля села Старий Кропивник на Дрогобиччині. Загинули надрайонний провідник Михайло Дідик – «Сірий» та ще двоє повстанців, двох захоплено в полон.

Сотня «Опришки» УПА-Захід влаштувала засідку на пошукову групу НКВД, що переслідувала загін, під горою Стовба на Станіславщині. Знищено 19 військових, решта в паніці розбіглися.

В оборонному бою з загоном НКВД у селі Конюшки-Тулиголови на Дрогобиччині загинули надрайонний референт СБ «Рубай», районний референт Софія Мовчан і 13 воїнів УПА.

Під час зіткнення з опергрупою НКВД на хуторі Литвин на Львівщині знищені офіцер і 1 військовий. Загинули 4 повстанці, семеро зуміли прорватися.

1947 рік
Опергрупа МГБ та полк внутрішніх військ у селі Йосиповичі на Дрогобиччині захопили в полон повстанця «Чорного».

1948 рік
Під час зіткнень із загонами МВД у селах Тернава та Млинська на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

1949 рік
У селі Сілець Беньковий на Львівщині повстанцями знищені голова колгоспу, секретар сільради та голова земельної комісії.

Під час зіткнень із загонами МВД на Дрогобиччині, в селі Дуліби загинули референт районного проводу Степан Соколик – «Марко» та ще два підпільника, а в селі Юсиптичі – знищені 2 військових, троє поранені.

1950 рік
Група повстанців змушена була вступити в бій із загоном МВД у селі Тучне на Львівщині. Загинули 4 підпільника, серед них – окружний референт СБ «Демид».

Сергій Горобець 


Немає коментарів:

Дописати коментар