Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

Уночі на Сихові підпалили двері в церкві Різдва Пресвятої Богородиці.

У Львові невідомі підпалили бічні двері в церкві Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на Сихові. Про це повідомив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко.
Інцидент трапився у ніч на пʼятницю, 14 квітня. невідомі підпалили двоє бічних дверей церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, що на просп. Червоної Калини, 70. Вогонь пошкодив 4 м2 площі дверей.

https://zaxid.net/news/

четвер, 13 квітня 2023 р.

ІВАН ВОЛЬЧАК - Мужній член ОУН родом із села Нагуєвичі.

с. Нагуєвичі

Іван Вольчак, брат Степана, народився в 1911 р. у Нагуєвичах.Член ОУН. Одружився в Опаці, де працював лісником. Маючи інформацію, енкаведисти вночі схопили його та наказали, щоб показав, де переховуються повстанці "Медвідь" та "Зелений". Вивели Івана в лічс, роздягнули та з жорстокістю били. Він спробував тікати, але ворожа куля наздогнала - важко поранений Іван упав у потік.

Уранці люди знайшли його, завезли до лікарні. Куля дуже пошкодила хребет- і він лежав нерухомий. Помер Іван Вольчак у 1959 р.

Джерело: "300 Великих дрогобичан" .Ганна Гром.

середу, 12 квітня 2023 р.

МИХАЙЛО ПИЛЯК - зв`язківець УПА родом із села Бистриця.

фото з інтернету село Бистриця. 

Михайло Пиляк народився в селі Бистриця 2 жовтня 1925 року. Неодружений, мабуть, мав непогану освіту, оскільки збирав книжки. У Старому Кропивнику німці побачили, як він управно пересувався на лижах, навели на нього цівки автоматів і наказали підійти до них. Під час обшуку в нього знайшли таємне донесення одному із командирів Української Повстанської Армії. Очевидно, Михайло був зв`язковим УПА. Його відразу заарештували, а 15 лютого 1944 р., після допитів, розстріляли у селі Брониці.

Михайло був єдиним сином Божечки, так тоді називали у селі Марію, яка мала дар лікувати хворих, чудово зналася на травах і допомагала людям.

Джерело інформації 

12 квітня1931 року народилася відома ліжникарка заслужений майстер народної творчості, член Національної спілки народних майстрів - Калинич Василина Іванівна.

Походить майстриня з села Яворова Косівського району, яке здавна вважається столицею ліжникарства. Батьки Іван Рибенчук, мати Ганна з родини Шкрібляків, відома ткаля, від якої і навчалася ткацького ремесла.
В 1961 році вступила до художньо-килимарської артілі ім. Т.Г. Шевченка в Косові в якій пропрацювала до 1981року. Перша виставка Василини Іванівни відбулася у 1984 році, саме в Коломийському музею народного мистетва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського. З того часу її роботи експонувалися в багатьох містах України і закордоном. 
У колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття зберігається понад 60 творів майстрині. Це ворсові, безворсові та коверцові ліжники, накидки та подушечки, починаючи 3 1969 по 2015 років виконання. 

Джерело інформації ФБ сторінка Віта Сіленко