Загальна кількість переглядів!

вівторок, 1 грудня 2020 р.

1 грудня 1894р. народився у містечку Радимно біля Перемишля Юліан Головінський – військово-політичний діяч, сотник Української Галицької Армії, член Української військової організації та Організації Українських націоналістів.

Із початком Першої світової війни Юліан вступив на службу до австрійської армії. Брав участь в українсько-польській війні 1918 – 1919 років. З лютого 1919-го командував Равською (шостою) бригадою Української Галицької Армії.

У 1920 році Юліан Головінський стає співзасновником Української військової організації (УВО). 1922 – 1924 рр. – бойовий референт, 1924 – 1926 і 1930 рр. – Крайовий командант УВО. Юліан Головінський користувався повагою та беззаперечним авторитетом серед своїх побратимів: «був це бойової вдачі старшина, а водночас вирозумілий і добрий товариш, хоч часом й гострий у словах та в поведінці, − згадував один із членів УВО Антін Вартовий. – Як я пізніше переконався, любив він риск, непотрібно – на мою думку – брав участь у бойових акціях, з’являвся на місці нераз несподівано в останній хвилі. Але любили його всі бойовики, за нього готові були в огонь і в воду…».

У червні 1930 року на Празькій конференції ОУН-УВО призначений Крайовим провідником Організації українських націоналістів (ОУН) на Західноукраїнських землях і Начальним командантом УВО.

У вересні 1930 року Юліан Головацький заарештований польською поліцією та вбитий.

Джерело 1
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП www.memory.gov.ua
******
Джерело 2

Юліан Головінський – визначний український військовий і політичний діяч, сотник УГА, член УВО і ОУН з часу їх заснування (з 1920 р. і з 1929 р. відповідно).

Народився в містечку Радимно біля Перемишля (тепер на території Польщі). Навчався в українській гімназії у Львові. Під час Першої світової війни мобілізований до австрійської армії, воював на італійському фронті. Брав участь в українсько-польській війні 1918-19 рр.

З лютого 1919 р. командував Равською (шостою) бригадою УГА, яка відзначилась у серпні 1919 р. в боях з більшовицькими військами під час спільного походу українських армій на Київ.
У серпні 1920 р. Ю.Головінський став співзасновником Української військової організації.
1924-26 рр. керував “Летючою бригадою”, яка здійснила ряд збройних акцій проти польських державних установ у відповідь на антиукраїнські заходи польського уряду.
В жовтні 1926 р. заарештований польською поліцією, більше року провів у польських слідчих тюрмах.

У червні 1930 р. на Празькій конференції ОУН-УВО призначений Крайовим провідником ОУН на Західноукраїнських землях і Начальним командантом УВО.

20.9.1930 р. Ю.Головінський був заарештований. За офіційною версією польських властей Ю.Головінський був убитий “при спробі втечі”. Поховано Ю.Головінського на цвинтарі В.Глібович.

Немає коментарів:

Дописати коментар