Загальна кількість переглядів!

неділю, 29 листопада 2020 р.

30 листопада 1911р. на Київщині народився поет та перекладач Андрій Михайлюк. Один із наймолодших учасників літературної організації “Нова генерація”. Жертва сталінських репресій. 24 жовтня 1937-го розстріляний московитами в Києві. На той час Андрію Михайлюку було 25 років.

Переклав українською поему Миколи Некрасова “Кому на Русі жити добре?”

Андрій Михайлюк. Фото: irbis-nbuv.gov.ua
У вересні 1937-го заарештований московитами. Звинувачували його в тому, що “…був учасником контрреволюційної української націоналістично-терористичної організації, яка ставила своєю метою збройне повалення Радянської влади в Україні і встановлення фашистського ладу”. 

Також слідство “встановило”, що Михайлюк мав “здійснити терористичний акт” проти секретаря ЦК КП(б)У Станіслава Косіора під час першотравневої демонстрації.

Таку інформацію “вибили” з Михайля Семенка (поета-футуриста, члена “Нової генерації”), якого заарештували весною 1937-го. У протоколі очної ставки між Семенком та Михайлюком зазначалося, що Семенко начебто завербував Михайлюка і наказав йому здійснити терористичний акт. Начебто передав Михайлюку бомбу у формі пляшки, яку той мав кинути на урядову трибуну, коли демонстрація проходитиме повз неї.

23 жовтня 1937-го відбулось закрите засідання "Суду СРСР" на якому Михайлюка засудили до розстрілу. 

Вирок виконано 24 жовтня 1937-го у Києві. На той час Андрію Михайлюку було 25 років.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар