Загальна кількість переглядів!

неділю, 9 січня 2022 р.

9 січня 1993р. померла Нижник-Винників Іванна Василівна, Українська художниця, керамістка і килимарка.

Іванна Василівна Нижник-Винників - українська художниця, працювала маляром, керамістом і килимарем. Член Асоціації незалежних українських митців, упорядниця архівів Володимира Винниченка.

Життєпис:
Іванка Нижник-Винників народилася 8 липня 1912 року у Львові. У віці 17 років поступила до художньої школи, заснованої коштом і клопотанням мецената Андрея Шептицького і котрою опікувався художник Олекса Новаківський. Була на той час єдиною жінкою в художній школі та одним з ініціаторів створення Товариства прихильників мистецтва. З 1938 року пані Іванна стала членом Асоціації незалежних українських мистців АНУМ у Львові. У 1930-х роках художні твори Іванки Нижник-Винників активно виставлялися на різних виставках картин. Пізніше деякі свої килими-гобелени вона творила за мотивами поезії Богдана-Ігоря Антонича: килим "Кличу" - за мотивом вірша "Дві глави з літургії кохання", килим "Цей цар - це я". Після початку Другої світової війни опинилась на території, тимчасово окупованою німецькими військами.

Перебувала в таборі для переміщених осіб у 1942 році. Повернутися до Львова, що був захоплений радянськими військами вважала для себе неможливим. Доля своїх картин, залишених у Львові була трагічною - вони згоріли. 

Емігрувала 1946 року до Франції, де працювала художником. 1952 року Іванка на запрошення вдови Винниченка - пані Розалії відвідала її у садибі "Закуток" у містечку Мужен на півдні Франції, за кілька кілометрів від Канн. Незабаром Іванна сплатила борги за невиплачену садибу "Закуток", що належала вдові українського політичного діяча Володимира Винниченка 1880 - 1951. Стала володаркою садиби, охоронцем і упорядником його меморіальних речей і архіву. В останні роки життя сприяла передачі кабінету Винниченка та його меморіальних речей в подарунок незалежній державі Україна. Меморіальний кабінет політичного діяча часів УНР передано до збірок Кіровоградського краєзнавчого музею. Була знайома з художником і керамістом Пабло Пікассо, що теж працював на півдні Франції. Працювала керамістом, мала доступ до керамічної майстерні Пікассо, де випалювала власні твори. Була захоплена килимарством, що отримало нове життя з ініціативи французького митця Жана Люрса 1892–1966. Нашивний килим мисткині Іванки Нижник-Винників "Вершники щастя" та рештка інших досі прикрашають весільну залу мерії міста Мужен. 

Іванка Нижник-Винників померла 9 січня 1993 року. Прах мисткині повернуто до Львова, поховання відбулося на 31 полі, Янівського цвинтаря міста.
Поховання: Янівський цвинтар. Могила Іванни Нижник - Винників у Львові.

Немає коментарів:

Дописати коментар