Загальна кількість переглядів!

четвер, 13 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 13 лютого

фото: Архів СБУ. 
Зліва праворуч: сотенний "Грузин", чотовий "Верховинець", бунчужний "Гамалія". Весна 1947 р., с. Ялинкувате, Сколівщина.

1944 рік. 
Напад загону повстанців на велику групу червоноармійців (до 550 чоловік) у селі Велика Любаша на Рівненщині. Знищено 5 військових, захоплено 25 коней.
На хуторі Рогово на Рівненщині знищені офіцер і водій, забрано з собою автомобіль.

1946 рік. 
Загін НКВС влаштував засідку в хаті голови виборчої комісії села Лука на Дрогобиччині. Загинув командир обласної боївки СБ-Дрогобич Богдан Луцький–«Перун».
У зіткненнях із загонами НКВС загинули командир боївки СБ Володимир Бузан (село Болотня на Львівщині) та командир кущової боївки ОУН-Самбор «Нечай» (село Воля Баранецька на Дрогобиччині).

1947 рік. 
У селі Яблінка на Станіславщині повстанці знищили заступника начальника полку радянської армії з політичної роботи.
Боївка сотні «Імені Богуна» УПА-Захід у райцентрі Жаб’є на Станіславщині під час зіткнення важко поранила одного військового.

1948 рік. 
Зіткнення боївок ОУН із загонами МВС у селах Вислобоки на Львівщині (знищені 2 військових і голова сільради), Татаринці на Тернопільщині (знищені 2 і поранені 2 військових), Волцнів на Дрогобиччині (знищені дільничний МВС та уповноважений райкому КП(б)У).
У селі Шляхтинець на Тернопільщині повстанці спалили сільську раду.
Воїн УПА Микола Карабін–«Дорошенко» загинув у зіткненні з загоном МВС у селі Рубанівка на Дрогобиччині.

1949 рік. 
Зіткнення СБ із загоном МВС у селі Мукані на Львівщині. Під час прориву загинув зв’язковий Ярослав Красінь–«Зенко», кущовий референт СБ Степан Янісевич–«Хмара» був поранений і підірвав себе гранатою.

1951 рік. 
Підпільник Стах Лазарко–«Чурко» із кущової боївки «Моряка» загинув у зіткненні з загоном МВС у Рудківському районі на Дрогобиччині.

1952 рік. 
Загони внутрішньої охорони МДБ (до 500 військових) почали масштабну облаву в Солотвинському районі на Станіславщині, яка тривала до 23 лютого.

джерело: сайт Українського інституту національної пам'яті. 

Немає коментарів:

Дописати коментар