Загальна кількість переглядів!

понеділок, 2 березня 2020 р.

Цей день в історії УПА 2 березня.

Фото:Бійці сотні УПА Петра Мельника-'Хмари' (п'ятий зліва) обідають у родини в Румунії під час рейду, 1949 рік. З фотоальбому "Армія безсмертних" (Львів, 2006)

2 березня 1944 року – у селі Мечищів на Тернопільщині повстанці знищили двох німців. 

Кущовий загін самооборони в селі Пирятин на Львівщині знищив четверо радянських партизан.

1945 рік
Чота УПА-Захід біля села Колодруби на Львівщині влаштували засідку на каральний загін НКВД. Знищено 20 військових, 10 захоплено в полон.

Пошуковий загін НКВД захопив криївку в селі Генріхівка на Дрогобиччині. Загинули суддя обласного проводу ОУН «Яструб» та ще 8 підпільників, троє важкопоранених (при спробі самогубства) потрапили в полон.

Під час облави військ НКВД у селі Загір’я на Тернопільщині сотня УПА-Захід вступила в бій. Загинув один повстанець. Важко поранений ройовий Дмитро Слотюк потрапив у полон, де після знущань йому відрізали голову.

У селі Нагірне на Дрогобиччині повстанці знищили оперуповноваженого райвідділу НКГБ.

1946 рік
У бою з загоном НКВД у селі Новосілки на Львівщині загинули начальник штабу сотні «Переяслави-1» УПА-Захід «Певний», командир кущової боївки Пилип Радюк – «Хрущ» та ще троє повстанців.

Сотня «Опришки» УПА-Захід відбила напад пошукової групи НКВД біля селища Кам’янець на Станіславщині і відступила двома частинами. При цьому чота «Довбуша» влаштувала засідку на переслідувачів, знищила 10 військових, поранила 16, двох захопила в полон, здобула кулемет. Втрати повстанців: чотовий Павло Витвицький – «Мрія» та двоє поранених.

Під час зіткнень із загонами НКВД у селах Туринка, Купичволя, Руденко, Лівчиці та хуторі Равилка на Львівщині загинули 10 підпільників.

1947 рік
Загін повстанців, вступивши в бій із загоном МВД у селі Покропивна на Тернопільщині, знищив начальника райвідділу МГБ і одного військового, чотирьох важко поранено. В перестрілці загинув кущовий провідник Василь Ветрів – «Сибір».

У зіткненнях із загонами МВД у селах Грушів та Бабина на Дрогобиччині загинув один підпільник, захоплена станична ОУН «Луна».

1948 рік
У селі Городище на Рівненщині повстанці знищили завідувача райвідділу сільського господарства, одного військового МВД і спалили контору тваринницького господарства.

1949 рік
Група повстанців у селі Михалківці на Рівненщині знищила голову сільради і поранила дільничного міліції.

1951 рік
У бою з опергрупою МВД у селі Верхнячка на Дрогобиччині загинули двоє підпільників (зокрема Поліна Бобруйська, яка народилася в 1912-му в селі Куряниця на Вінничині).

Двоє повстанців зіткнулися з пошуковою групою внутрішніх військ у селі Альбанівка на Тернопільщині. Знищили одного військового і змогли прорватися.

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар