Загальна кількість переглядів!

середу, 26 травня 2021 р.

25 - 26 травня 1953р. розпочалось повстання в'язнів. Особливий табір №2 "Горлаг" (ГУЛАГу).

 26 травня 1953 р.в Особливому таборі №2 («Горлаг»), що в Норильську розпочалось повстання політичних в’язнів. Воно було наймасовішим і найтривалішим в історії ГУЛАГу. В ньому брали участь усі відділення «Горлагу» і два відділення «Норильлагу», а загальна кількість повсталих становила понад 16 тис. осіб. Більшість з них були українцями, засудженими переважно за «націоналізм» до 25 років.

26 травня охорона вкотре обстріляла житлові блоки. Декількох людей було вбито, що викликало масове невдоволення в’язнів. Вони припинили роботу та заявили про непокору табірній адміністрації. Були створені комітети самоуправління, які оголосили вимоги протестуючих. Декілька тижнів учасники протестів не пускали через прохідні наглядачів, писали та розповсюджували листівки, на будинках вішали плакати з вимогами.

У липні під страхом розстрілу на роботу змушені були вийти в’язні декількох зон. Найдовше протрималась 3-тя зона, яка чинила опір до 4 серпня 1953-го. Придушили опір озброєні солдати, які на декількох вантажівках заїхали на територію зони та відкрили вогонь.

За радянськими офіційними даними під час Норильського повстання загинуло 150 в’язнів, понад 350 відправили до в’язниць, частину каторжан перевели в концтабори до Магадану.
Протокол огляду місця події в Горлагу. 
Підготував Сергій Горобець.
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар