Загальна кількість переглядів!

середу, 25 серпня 2021 р.

Богдана-Марія Світлик (Литвиненко), «Доля», «Ясна», «Світла», «Марійка Дмитренко», (1918 – 1948) із м. Перемишля, член ОУН (1941), працівниця Головного осередку пропаганди та інформаційної служби ОУН, письменниця, героїчно загинула у бою із спецвідділом МГБ біля гори Магури на Сколівщині.

29 грудня 1948-го Богдана Світлик-Литвинко загинула у бою з НКВДистами, коли ті оточили групу працівників Осередку Української Головної Визвольної Ради біля села Либохори. Аби не потрапити до ворога живою, Богдана Світлик останню кулю приберегла для себе.

Жителька села Либохори Анна Пороховник розповідала про те, що «… вночі з 28 на 29 грудня 1948 року енкаведисти привезли до села вбиту жінку, яку кинули в сніг біля сільради, де чергувала очевидиця. Їй наказали подивитися на вбиту, чи не знає її. Зі зворушенням дивилася на гарне лице і довге русяве волосся вбитої жінки, якої не знала. Повернувшись додому, через 2-3 години оповідачка бачила велику групу енкаведистів, які везли цю вбиту жінку, лише в одній сорочці, перекинуту через спину коня, догори обличчям, в сторону урочища «Буковинки».

Досі невідоме її місце поховання. Існує лише символічна могила Богдани Світлик біля Либохорів.

Джерело.
https://armyinform.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар