Загальна кількість переглядів!

суботу, 4 грудня 2021 р.

О́сип Петрович Курилас — Український маляр-живописець, очільник мистецького відділу Пресової кватири Легіону УСС. (На фотографії Учасники Пресової кватири УСС. Сидять зліва: Осип Курилас. Михайло Гайворонський, Роман Купчинський, Іван Боберський та Іван Іванець. Стоїть Левко Лепкий).

Учасники Пресової кватири УСС. Сидять зліва: Осип Курилас. Михайло Гайворонський, Роман Купчинський, Іван Боберський та Іван Іванець. Стоїть Левко Лепкий

Співець стрілецьких подвигів Осип Курилас народився 7 липня 1870 року в селі Острові, що в передмісті Щирця на Пустомитівщині. Родина батька – Петра Куриласа була багатодітною, а сам її голова дякував і вчив дітей у народній школі.
Бажаючи, аби юний Осип продовжив батькову справу, його віддали на навчання до дяківської бурси. Однак тяга до малювання взяла своє, і у 1886 році хлопець вступив до Львівської художньо-промислової школи. Через чотири роки міг поступати до Академії мистецтв, однак на це у родини не знайшлося коштів. Усе ж у 1898 році мрія Осипа збулася, і отримавши допомогу від страшого брата, який жив у Хорватії, він таки вступив до Краківської академії мистецтв. Брав участь у виставках, відвідав Відень, Мюнхен, Дрезден, Прагу та Будапешту. 1906 року одружився з Валерією Скорхан, полькою за національністю.
Однак з часом повернувся у рідний Щирець, де жив до початку Першої світової, поки не пішов добровольцем у лави січових стрільців, де працював у Пресовій квартирі. У той час Курилас створює десятки портретів своїх побратимів та багато картин, в яких оспівує стрілецький героїзм. Бавгато своїх «стрілецьких» робіт художник написав у Пісочній і Розвадові на Миколаївщині. На жаль, більша частина стрілецької спадщини художника була знищена на початку 60-их років минулого століття, коли радянська влада зачищала від «націоналістичних елементів» фонди Львівської наукової бібліотеки. 

На початку 1920-х років Курилас вів рисунок у художній школі, створеній Олексою Новаківським при допомозі митрополита Андрея Шептицького. А 1935 року, після смерті Новаківського, очолив школу. У ті роки здебільшого малює ілюстрації для книжок і часописів. Також ілюструє багато шкільних підручників. У повоєнні роки змушений працювати в жанрі соціалістичного реалізму, зокрема тому його тодішні роботи нині мало популярні.

Після років забуття виставка робіт Осипа Куриласа пройшла лише у 1991 році.

Помер художник 35 червня 1951 року. Похований на Личаківському кладовищі.

Джерело інформації. http://www.kray.org.ua/1006/postati/osip-kurilas-spivets-striletskoyi-sla/

Немає коментарів:

Дописати коментар