Загальна кількість переглядів!

четвер, 22 грудня 2022 р.

Cьогодні увечері минає 75 років від сумної події, коли 22 грудня 1947 р. в криївці, що була облаштована у хаті мешканця Крехович Івана Стамбульського прийняли свій останній бій з московитами окупантами - опричниками з Долинського МГБ четверо повстанців. Імена їх відомі - це Гринишин Михайло Васильович – “Влодко”, Фрищин Микола Андрійович – “Бистрий”. Хлопці, які були родом із с. Раків, Оглабин Юрко Васильович – “Остап” був родом із с.Креховичі, четвертий повстанець був із Долини. Поруч у одній із сусідніх хат перебував ще один, п'ятий повстанець, також із Ракова - Василь Пронів "Марко", (на фото праворуч).


Хлопці, які були родом із с. Раків, Оглабин Юрко Васильович – “Остап” був родом із с.Креховичі, четвертий повстанець був із Долини. Поруч у одній із сусідніх хат перебував ще один, п'ятий повстанець, також із Ракова - Василь Пронів "Марко", (на фото праворуч) котрий можливо маючи добрий карабін, ймовірно снайперський, користаючись шумом від стрілянини та пожежі, і не був зауважений, поклав трупом 14 ворогів, які так і не зауважили його під час бою. Він єдиний лишився живий і загинув через пів року в надіївському лісі, але це вже інша історія. На світлині що подаю до публікації крайній справа - Василь Пронів, псевдо "Марко". Ліворуч, повстанець "Камінь" із Надієва, у центрі невідомий.
Газета «Свіча» № 72 (209) за 16 вересня 1992 р. у маленькій замітці "Скажи, історіє, хто ми" помістила таку інформацію;
22.12.1947 р. в с. Креховичі відбувся двогодинний бій біж боївкою СБ та відділом МВД. В бою полягло чотири повстанці; ворог мав 12 вбитих, в тому числі 1 майора і 5 ранених.

Джерело. ФБ сторінка Роман Гуцул.

1 коментар:

  1. Світла пам'ять Героям України! Ніякого прощення москальським окупантам і їх холуям-хохлам!!!

    ВідповістиВидалити