Загальна кількість переглядів!

пʼятниця, 6 січня 2023 р.

Пам'ятаємо!! Михайло Смола - Пластун та діяч ОУН... родом з Дрогобича... Двічі був арештований поляками... 16 грудня 1933р. його як безнадійно хворого відпустили з в’язниці додому, де через місяць, 18 січня 1934 р. він помер. Йому був 21 рік.

Народився Михайло Смола 8 листопада 1912 року у м.Дрогобичі в сім`ї бідного робітника. Незважаючи на матеріальну скруту, обдарований син бідних батьків вчився в Дрогобицькій українській гімназії імені Івана Франка. Там вважався одним з найкращих учнів, активно віршував, заснував літературний гурток. Цей навчальний заклад закінчує як найрозумніший, найобдарованіший, найпрацьовитіший.
У гімназії записався до "Пласту" і з запалом працює в цій патріотичній організації, а вже у 7 класі стає курінним 28-го Пластового куреня ім.І.Франка. Тоді ж створив осередок і очолив Юнацтво ОУН.

Згодом вступив до ОУН і посів місце організаційного референта повітової екзекутиви ОУН Дрогобиччини. Був найближчим співробітником відомого діяча ОУН Зенона Коссака.

За діяльність у "Пласті" Михайло був заарештований і засуджений на три місяці ув`язнення, але амністія дала змогу уникнути тюрми.

Після закінчення гімназії Михайло Смола записався на правничий факультет Краківського університету. Але поїхати вчитися так і не зміг- не було коштів. Тоді хлопець вступив на торгівельні курси у Львові.

В 1932 р. його обрали головою студентської секції в Дрогобичі. Михайло гарно віршує, прекрасно малює, цікавиться наукою та кіномистецтвом. Тема його творів- Україна, любовні переживання, а в останній час- тюрма. На жаль сестра Михайла Смоли, побоюючись репресій, спалила всі твори. Збереглася лише збірка поезій з 1929 р., два нариси. дві п`єси, критичні праці Ремарка та про матеріалізм. Вдалося врятувати й кілька поезій, що їх Михайло написав у тюрмі на Бригідках, у кінці 1932 р.

У грудні 1932 р. у зв`язку зі справою мужніх бойовиків УВО-ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина, Михайла Смолу арештували вдруге й цілий рік тримали у в`язницях Львова, Самбора та Дрогобича. Видав його колишній студент гімназії Мотика. Через важкі умови ув`язнення у нього розвинувся туберкульоз кишківника.

16 грудня 1933 р. М.Смолу, як безнадійно хворого, випустили додому. Батьки поклали сина до лікарні, але 18 січня 1934 р., на самий Щедрий вечір, він помер.

Тюрма дуже рано обірвала життя Михайлові, не дала змоги повністю виявити свої здібності, довше попрацювати для України, яку він любив понад усе.

У похороні Михайла взяло участь більше 10 тисяч людей з усіх міст і сіл Франкового Підгір`я, інших теренів Галичини. Процесія несла 22 вінки, обвиті синьо-жовтими стрічками за числом його років. Хор, що співав на похороні, налічував 100 учасників.

21 серпня 2009 р. у Дрогобичі, вул.Л.Українки 3 120, де жив один з найактивніших і найталановитіших членів ОУН Дрогобиччини Михайло Смола, урочисто відкрили меморіальну таблицю.

Джерело: 1. "150 славних українців Дрогобиччини". Б.Пристай.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/mihaylo-smola/
******

Видатний дрогобичанин Михайло Смола народився 8 листопада1912 р. Сім’я видатного діяча ОУН була бідною, попри те батьки доклали всіх зусиль, щоб Михайло зміг здобути ґрунтовну освіту, відправивши його на навчання у Дрогобицьку українську гімназію ім. Івана Франка. Під час навчання в гімназії почав активно віршувати та заснував літературний гурток. Хлопець був не лише надзвичайно талановитим, одним із кращих учнів, а й визначним активістом.

Одразу ж після закінчення першого гімназійного класу він записався до Пласту, через кілька років став курінним 28 Пластового куреню ім. І. Франка. В той же час був ініціатором створення та очільником  осередку Юнацтва ОУН, яке стало підґрунтям для членства в ОУН, куди він згодом і вступив. За активну участь у Пласті був засуджений до трьох місяців ув’язнення, проте завдяки амністії був звільнений раніше. 

У грудні 1932 р. був арештований вдруге та протягом цілого року перебував у в’язницях Львова, Дрогобича та Самбора. Перебування у в’язницях, переслідування, важкі умови життя поклали смертельний відбиток на життя Михайла Смоли, в нього діагностували туберкульоз кишківника. 16 грудня 1933р. його як безнадійно хворого відпустили з в’язниці додому, де через місяць, 18 січня 1934 р. він помер. Йому був 21 рік. 

Джерело 2.https://djerela.com.ua/news/drohobych/pam-yat-d-yacha-oun-mikhayla-smoli-vshanuyut-20-s-chnya-u-drogobich

Немає коментарів:

Дописати коментар