Загальна кількість переглядів!

вівторок, 21 лютого 2023 р.

Пам'ятаймо... Катерина Степ`як-Копач - Мужня розвідниця УПА.

Для збільшення натисніть на зображення 
Катерина Степ`як-Копач народилася в 1925 році у селі Волоща в бідній селянській родині. Батько виїхав у Францію на заробітки і до своєї сім`ї- дружини і двох дітей- не повернувся. Катерина жила з матір`ю та братом Іваном, який загинув у концтаборах Німеччини. Тяжким було сирітське життя- часом куска чорного хліба не вистачало. З молодих років Катерина працювала в читальні "Просвіти", гарно декламувала віршіТ.Шевченка, І.Франка, Лесі Українки та інших поетів.
У 1945 р. до їхньої хати забіг Андрій Закалець, вояк боївки УПА "Марка".Майже відразу застукали в двері, посипалися шибки вікон, засвистали кулі. Катерина і її матір вискочили надвір і розбіглися в різні боки, поки окупанти головну увагу зосередили на хаті- звідси відстрілювався Андрій Закалець- "Летун". Далі повстанець, вискочив на ганок, убив лейтенанта Петруся, але й самого поранили. Намагався застрелити себе, але не встиг- його зв`язали.

Катерина залишилася на волі. Через деякий час виходить заміж у сусіднє село Тинів. сподіваючись уникнути арешту. Але в короткому часі її вагітну затримали та засудили на 10 років, як неповнолітню. Відправляючись у Львів на пересилку, де слідство поновлюють, оскільки з`явилися докази, що Катерина була розвідницею в боївках Марка, Шугая, мала псевдо "Стефа", носила пістолет. Слідство вели люті садисти. Однієї ночі, під час катувань, Катерина зійшла кров`ю та народила сина. Нехрещеного хлопчика назвала Орестом. Катерина в муках і болях переносила тортури катюги-слідчого, який часто кричав: "Я з тебе вичавлю виблюдка Бандери!"

Після переслідства у Львові їй затверджуютьпопередній вирок і з немовлям етапом відправляютьв Мордовські табори. Не мала пелюшок, тому порвала свою сорочку. А ще добрі люди допомогли. Доїхала до станції Молочниця, де був розташований табір № 9. Це був табір-лікарня на всі табори "Дубровлага". Там вона жила два роки.

Коли хлопчикові виповнилося два роки, чоловікові дозволили забрати його додому.

Важкий і тернистий шлях до волі пройшла мужня патріотка. Все її життя від юнацьких років було відданеслужінню Україні, понад яку не знала більшого багатства і яку так безмежно любила.

Після смерті Сталіна Катерину відпускаютьна волю, скоротивши термін ув`язнення як матері, що має неповнолітню дитину.

Після проголошення незалежності України Катерина в перших лавах Спілки політв`язнів України: учасникхору "Нескорені", активний член Братства ОУН-УПА.

Померла героїня в 2002 році у с.Волоща, де й похована.

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Бенедьо Грущак.

Немає коментарів:

Дописати коментар