Загальна кількість переглядів!

пʼятниця, 1 березня 2024 р.

ЗНАКОВА ПОСТАТЬ В ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОМУ СВІТІ УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ 100 років тому: 2.03.1924 – у с. Бродина, нині в Румунії народилася Анна-Галя Горбач (з дому Луцяк), літературознавець, громадська діячка. учасниця українського правозахисного руху в Німеччині.

Від 1941 на еміграції. Навчалась у Ґеттінґенському університеті (1946-1948), закінчила Мюнхенський університет, доктор філософії (1950). Опанувала славістику, румуністику, германістику, англійську філологію, східноєвропейську історію. Організатор і керівник Суботньої школи для навчання дітей емігрантів української мови (1960-1973). 

Популяризатор української літератури в Німеччині, співорганізатор протестних акцій на захист українських політв'язнів, член німецької секції Міжнародної амністії, де була головним дорадником з питань Східної Європи, організатор допомоги політв’язням та їх родинам. Автор численних літературознавчих статей і перекладів української літератури німецькою мовою, упорядник 6 антологій української прози, ініціатор німецькомовних перекладів «Самвидав України». 

З 1977 через Німецько-українське товариство «Райн-Некар» допомагала молодим українцям здобути вищу освіту. Згодом організовувала допомогу дітям Чорнобиля, полагоджувала виступи українських письменників у Німеччині. 1995 з чоловіком мовознавцем Олексою Горбачем заснували видавництво «Brodina Verlag» (за назвою рідного села), яке друкувало твори української літератури в перекладі, літературознавчі дослідження, давні пам’ятки української писемності, а також ініціювали створення єдиної у Німеччині спеціалізованої кафедри україністики при Грайфсвальдському університеті. Член-кореспондент НТШ в Європі (1966), дійсний член НТШ (1983), член Національної спілки письменників України (1993). 

Лауреат багатьох премій, удостоєна численних нагород, знакова постать в інтелектуальному світі української діаспори. Померла у м. Райхельсгайм в Баварії 2011.

Джерело інформації фейсбук сторінка Zenon Borovets 

Немає коментарів:

Дописати коментар