Загальна кількість переглядів!

понеділок, 26 квітня 2021 р.

З 26 на 27 квітня 1945 р. відбувся бій УПА під Радеховом.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.

Вночі з 26 на 27 квітня 1945 року сотні УПА: «Галайда-1» під командою командира
Василяшка Василя — "Перемоги" , «Перебийніс» під командою сотника «Шумського», «Тигри» з командиром «Ромком», «Пролом» з командиром «Черником», «Кочовики» з командиром «Шпилем» та бойова група СБ під проводом
Дмитра Куп'яка — «Клея» виконали наскок на містечко Радехів , де більшовики організували концтабір для політв'язнів, призначених до депортації на схід. Повстанці знищили гранатами будинки МВД-МГБ, захопили концтабір і, знищивши більшовицьку залогу, звільнили понад 200 політв'язнів.

Після цього повстанські відділи відступили з міста і зайняли становище, окопавшись, на горі між селами Тишиця і Воля Радвенська . По дорозі відділ «Кочовики» наткнувся на групу більшовиків і прицільним вогнем знищив 15 енкаведистів, останні відступили, 28 квітня більшовики стягнули підкріплення і великими силами 2-го прикордонного загону НКВС пішли з усіх сторін в наступ на позиції повстанців. Протягом 10 годин повстанці відбивали всі атаки, а коли стемніло, сильним ударом прорвали ворожий стрій і перейшли в ліси.

Вікіпедія.

Немає коментарів:

Дописати коментар