Загальна кількість переглядів!

неділю, 12 липня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 12 липня.

«Просвіта». 1932 рік Ставчани.

1945 рік
Чота сотні «Залізні» УПА-Захід обстріляла будівлі москалів у райцентрі Солотвина на Станіславщині. Поранено кілька військових.

Сотня «Непоборні» УПА-Захід у селі Гутисько-Тур’янське на Львівщині знищила 9 москалів, що проводили облаву, і без втрат відійшла.

1946 рік
Сотня «Опришки» УПА-Захід під час рейду прорвалася через "заслон" москалів на межі Закарпатської і Станіславської областей. Один воїн загинув, одного поранено, ще одного захоплено в полон.

1947 рік
Сотня «Ударник» УПА-Захід у засідці в селі Ісаї на Дрогобиччині знищила 6 москалів одного поранено. У перестрілці загинув один воїн УПА.

У селі Добрівляни на Станіславщині повстанці знищили голову сільради (він же начальник винищувального батальйону).

Потрапивши у засідку москалів біля села Кутиська на Станіславщині, підпільник «Клим» влучним вогнем знищив двох військових і зміг прорватися.

1948 рік
У селі Руденко на Львівщині знищили начальника райвідділу сільського господарства, роззброїли бійців винищувального батальйону, здобули автомат і 5 гвинтівок, спалили будівлі колгоспу. Колгоспні будівлі спалено також у селах Кустин і Хмільно.

У бою з москалями у лісовому масиві на території Шумського району Тернопільщині підпільники поранили двох москалів.

1949 рік
Під час бою з москалями у селі Свидник на Дрогобиччині двоє повстанців знищили 2 москалів, ще одного поранили і змогли прорватися.

1950 рік
У бою з москалями у селі Раделичі на Дрогобиччині загинули районний провідник ОУН Яків Яцишин – «Вір» і ще двоє повстанців.

1954 рік
У селі Поплавники на Станіславщині повстанці знищили телефонний зв’язок і конфіскували гроші з колгоспної каси.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар