Загальна кількість переглядів!

понеділок, 13 липня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 13 липня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Михайло Ярчук - "Клим" (1921 - 2.12.1952)
Народився в с.Іванків Борщівського р-ну Тернопільської обл.
Чортківський Надрайонний провідник.
У підпіллі із 1944 р. Провадив активну бойову діяльність. За радянськими даними за 1944 - 1952 р. вбив 55 працівників МГБ , сов-партактиву, сексотів. У травні 1951р. захоплений МГБ через зрадницьку діяльність агентури.
В МГБ був схилений до співпраці, однак насправді вів подвійну "гру". Був включений до складу спецгрупи - що складалася з нього та ще 4 офіцерів МГБ та мала завдання ліквідувати справжніх підпільників.
У кінці червня 1951 р. група вийшла на 1 завдання. Дочекавшись зручного моменту Михайло Ярчук застрелив 4 офіцерів МГБ і знову пішов у підпілля.
Знову захоплений у квітні 1952 р. разом з Володимиром Гнибідою - "Тарасом" через зраду Камянець-Подільського Окружного провідника (агента МГБ) Миколи Качановського - "Скоба".
Розстріляний у Проскурові 2 грудня 1952 р
********
1943 рік
Відділ самооборони біля села Вербаїв на Волині у бою з німцями знищив до 30-и військових.

1945 рік
У сутичці з москалями у селі Печихвости на Львівщині загинув станичний ОУН Степан Лоза – «Мирний».

1947 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Хатки на Тернопільщині. Двоє підпільників, що перебували всередині, знищили одного військового і застрелились останніми патронами.

Під час зіткнень із москалями у селах Криниця, Либохора і Лісовичі на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Василь Бецко – «Козак» і ще 4 повстанця.

Відділи МГБ і батальйон полку внутрішніх військ провели операцію по ліквідації міської мережі ОУН у райцентрі Стрий на Дрогобиччині. Заарештовано 25 повстанців.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Новосілка на Тернопільщині. Повстанці, що перебували всередині, знищили старшого лейтенанта, поранили одного військового і змогли прорватися в ліс.

1948 рік
У селі Завада на Дрогобиччині підпільники спалили сільраду і клуб.

1949 рік
Під час облави загону москалів у селі Дашава на Дрогобиччині загинула зв’язкова районного проводу ОУН Анна Левицька.

Опергрупа МГБ у селі Зелена на Тернопільщині оточила і підпалила хату, де переховувалися повстанці. Не маючи шансів на прорив, застрелилися районний провідник ОУН Петро Боднарчук – «Ярема» і ще один підпільник. Переказують, що над їх обгорілими тілами начальник райвідділу МГБ сказав: «Проклятий народ. Диявол! Ні, справді герої! У вогні горять, гинуть і співають про свою Україну».

1950 рік
У сутичці з москалями у селі Чуква на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Іван Ткач – «Рак».

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар