Загальна кількість переглядів!

вівторок, 1 вересня 2020 р.

1 вересня 1927р. під час повені в Галичині (тоді - Польща) загинуло близько 200 осіб. Природні катаклізми в Україні.

В харківській газеті «Утро» № 1337 від 5 травня 1911 згадується ураган зі зливою в Бориславі, який 4 травня наніс значних руйнувань. Зазначається, що у місті трапилася повінь, пошкоджені житлові приміщення та нафтові колодязі, знесено багато бурових вишок. Від удару блискавки загорілося 7 нафтових колодязів.

Чи не найбільша повінь трапилась наприкінці серпня 1927 року, що повністю зруйнувала «барабський» міст. Під ним кожного ранку збиралися «бараби», робітники, який наймали на тимчасову і переважно низькооплачувану роботу. Про цю повінь активно писали у пресі. Буря зі зливою вночі накрила Дрогобич та Борислав. Піднявся рівень Тисмениці, яка вийшла з берегів та позривала мости. В Дрогобичі вода підмила багато будинків, вода сягала до 1 метра висоти в нижніх частинах міста. Рафінерії «Польміну» і «Галіції». В Бориславі через повінь було зруйновано 2 двоповерхові кам’яниці, 10 одноповерхових (партерових) будинків та 5 промислових будок. Цікаво, що був зірваний і залізничний міст: Дрогобич – Тустановичі – Борислав. Бул й людські жертви. Місто знеструмлене.

Газета «Діло» № 197 від 4 вересня 1927 подає інші дані щодо кількості жертв, які згадуються у випуску від 2 вересня: спершу вказується на виявлені 6 тіл у Губичах, а потім лише на 2 тіла, які знайдені у Тисмениці, а також на ще 2 людей, які зникли й оголошені померлими
В цей час страшна буря завдала катастрофічних наслідків майже всій Східній Галичині. 31 серпня віцепрем’єр Польщі Казімєж Бартель виділив для допомоги населенню пів мільйона золотих. Для допомоги жертвам повені була відкрита вкладкова книжка у Центро – Банку у Львові, на яку збирали гроші благодійники, зокрема й мешканці самого Борислава (інженери Маріян Казимира Капустяки – 20 зол., В. Сушків – 20 зол та ін.). Загальна сума зібраних з різних джерел кошти становила 15717, 91 зол. і 186 дол. Пізніше було зібрано ще 4052 зол. та 15 дол.

Не менш руйнівна буря трапилася у 1939, яку описує газета «Діло» від 25. 05. 1939 у статті «Бурі над Перемишлем та Бориславом»: «Над Бориславом шаліла у вівторок увечері буря з хмароломом. Потоки, що перепливають через Борислав прибули, заливаючи низькоположені доми. Вихор скинув з мосту в ріку 15-літнього хлопця, якого ледви врятували». Під хмароломом автори, мабуть, розуміли сильну зливу.

Як бачимо, Борислав часто опинявся серед міст, постраждалих від різноманітних буревіїв, опадів та стихійних лих, однак завдяки єдності мешканців та спільній праці, а також допомозі влади життя тривало і триває далі.

Автор
Лідія Мазурчак
Джерело
https://zmistovno.com.uа

Немає коментарів:

Дописати коментар