Загальна кількість переглядів!

суботу, 5 вересня 2020 р.

5 вересня 1891р. народився Йосиф Бучинський Український греко-католицький священник, жертва московських репресій.

Бучинський Йосип (5 вересня 1891, с. Застав’є, нині Тернопільського району – рік і місце смерті невідомі - ред. "Відомо де розстріляний разом із дітьми в м. Львові") – релігійний і культурно-просвітній діяч. 1940 року заарештований та розстріляний органами москалями (ред.) НКВС.

Джерело 1.
https://teren.in.ua/
************
Йосиф Бучинський народився 5 вересня 1891 року в селі Застав'є Тернопільського повіту (нині Тернопільський район Тернопільської області) в сім'ї Миколи Бучинського і його дружини Марії з дому Рудницька. Навчався у народній школі в рідному селі і Тернопільській українській гімназії (іспит зрілості склав 16 червня 1912 [2] ). Восени 1912 року вступив до
Львівської духовної семінарії і розпочав навчання на Богословському факультеті Львівського університету . Під час війни один рік вчився в Оломоуці (1914—1915) і повернувшись до Львова, в 1916 році докінчив богословські студії в університеті. 

Одружився з Іванною-Стефанією Могильницькою. Виховували восьмеро дітей.

1 квітня 1917 року у Львові отримав ієрейське рукоположення. Першим місцем душпастирської праці була парафія в селі
Гринів на Пустомитівщині, де з 17 квітня 1917 року до 10 лютого 1920 року він був сотрудником, а потім до 2 березня 1921 року — адміністратором. Потім працював у
Вишнівчику Перемишлянського повіту (до 29 вересня 1930 року), коли був переведений до села Петриків, неподалік Тернополя. З 1938 року отець Йосиф Бучинський служив на парафії села Мишковичі, яка була останньою в його житті.

9 вересня 1940 року о. Йосип Бучинський був заарештований Тернопільським ОВ
НКВС. Разом з ним були заарештовані сини Степан і Юрій та дочка Марія, а також двоюрідні брати дружини пароха. Всіх арештованих відвезли до Тернопільської тюрми, а після чотирьох днів — до
«Бригідок» у Львові. 

Протягом усього часу перебування у тюрмі отець Йосиф ретельно виконував свої душпастирські обов'язки: сповідав в'язнів, навчав молитов і заповідей Божих, вселяв у них віру в Бога й заохочував мужньо прийняти мученицьку смерть. З початком німецько-радянської війни почалось масове винищення москалями політичних в'язнів у тюрмах прифронтових областей. 

26 червня 1941 року о. Йосиф Бучинський був розстріляний москалями у львівських «Бригідках», а з ним розстріляли його сина Степана і дочку Марію.

Сину Юрію після евакуації частини в'язнів на Схід, вдалося втекти з Бердичівської тюрми, дістатися додому і виїхати спочатку до Німеччини, а потім до Канади.

Беатифікаційний процес.
Від 2001 року триває беатифікаційний процес прилучення о. Йосифа Бучинського до лику блаженних.

Джерело 2 
Вікіпедія.

Немає коментарів:

Дописати коментар