Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

28 серпня 1918р. в Смоленську народилася Олена Нилівна Яблонська, художниця, сестра Тетяни Яблонської.

Першим учителем для Олени Яблонської став її батько, художник-графік та вчитель словесності Ніл Яблонський. Мистецький шлях обрали і двоє його інших дітей – Тетяна, як і Олена стала знаменитою художницею, а брат Дмитро – архітектором.

Дитинство Яблонських пройшло в Одесі, де батько регулярно влаштовував дітям уроки живопису. У 1930 р. Яблонські перебралися до Кам’янця-Подільського, ближче до кордону, в надії емігрувати. Але з еміграцією не склалося – поїхали до Луганська.

У 1934 р. Олена Яблонська вступила до Київського художнього технікуму і пройшла трирічну програму за один рік. Далі – навчання в Київському художньому інституті, одруження із художником Євгеном Волобуєвим.

Подальші плани перервала війна. Яблонська евакуюється до Саратовської області, де три роки працювала обліковцем. Після звільнення Києва повертається до столиці.
Відомість до Олени Яблонської прийшла у 1945 р., коли на першій післявоєнній виставці її картина «Відбудова домни» отримала спеціальну відзнаку. «Усі картини на тій виставці були такі похмурі та сірі, що моя одразу ж кидалася у вічі, бо була світла, весела, сповнена радістю та теплом». Як сказав знаменитий Пластов: «Усі мертвяків тягнуть, а в Яблонської — радість, оптимізм», - згадувала пізніше художниця.

Утім, її картини часто випадали з ідеологічних штампів «соцреалізму», тож Олена Яблонська береться за ілюстрування дитячих книг. Більше 20 років вона працювала художником-ілюстратором у видавництві «Веселка». 

Паралельно навчала графіків і скульпторів у Київському художньому інституті та Республіканській художній школі імені Т.Шевченка.

У 70-х рр. Олена Яблонська повертається до станкового живопису. Картини писала до 89 років, доки не зіпсувався зір.

Померла в Києві 25 березня 2009 р. Похована на Байковому кладовищі.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар