Загальна кількість переглядів!

середу, 26 серпня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 26 серпня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Другий ліворуч Дмитро Білінчук "Хмара", четвертий Юліан Матвіїв "Недобитий".

1943 рік
У засідці на вузькоколійці в Березнівському районі на Рівненщині відділ УПА знищив одного німця і одного поляка, ще трьох військових поранено. Втрати УПА: один загиблий і два поранених.

1944 рік
Біля села Забір’я на Львівщині повстанці атакували конвой, що супроводжував мобілізованих. Охорона розбіглася, звільнено 119 призовників.

У селі Ягільниця на Тернопільщині підпільники знищили капітана Червоної армії, що проводив заготівлю сіна.

Сотня «Сіроманці» УПА-Захід під час рейду вступила в бій з москалями біля села Зіболки на Львівщині. Підбито танк, знищено близько 60-и військових, сотня прорвалася у південному напрямку. Загинули два воїни УПА, 10 поранено.

1945 рік
Під час боїв з москалями у селах Гута, Кугаїв, Рокети, Хитрейки, Якимів на Львівщині загинули 8 повстанців.

1947 рік
У райцентрі Устрики-Долішні на Дрогобиччині (нині територія Польщі) повстанці кинули гранату у райвідділ МВД. Вибухом знищено майора МГБ, отримали важкі поранення начальник слідчого відділення і рядовий. По місту поширені антирадянські листівки.

У боях з москалями у селах Тейсарів і Ямельниця на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Іван Гусак – «Зелений» і ще один повстанець.

У селі Данилівка на Київщині підпільники поширювали антирадянські листівки і конфіскували продукти харчування з колгоспного складу.

1948 рік
Під час боїв з москалями у селах Тисовиця і Хащованя на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі районний референт Василь Сагайдак.

У бою з москалями у селі Раделичі на Дрогобиччині загинули троє повстанців, близько 10-и змогли вийти з-під удару і відірватися від переслідувачів.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар