Загальна кількість переглядів!

понеділок, 14 вересня 2020 р.

Дивізійник - Шкарупа Юрій Тимофійович Народився у місті Щепйорно, Польща (в родині старшини Армії УНР, де був табір інтернованих).

Народився Юрій 09.05.1923р. (помер  18.02.1984р.)
У червні 1943 р. зголосився до дивізії "Галичина". До цього служив в Баудінсту. Влітку 1944 р. проходив старшинський вишкіл у Трескав біля Познані, який закінчив за 1-м розрядом і отримав рангу хорунжого. По війні емігрував до міста Клівленд, Канада.

Варто згадати і за його батька.
Тиміш Шкарупа – кавалер повного Георгіївського банта (чотири Георгіївські хрести по старшинству) та ордена Святого Георгія IVступеня (нагороджений у березні 1917-го). У царській армії він пройшов усі щаблі – від рядового до командира роти, і був учасником боїв у Прикарпатті.

Потім – служба в армії УНР. У вступі до дивізії «Галичина» йому на початку відмовили з огляду на його вік, що було для колишнього штабс-капітана особистою трагедією. Й щоби лишитися біля сина, Тимофій Шкарупа працював у допоміжних установах дивізії.
На фото Юрій Шкарупа під час своєї служби в Баудінсту 1942 р.

Баудінст: Українська служба Батьківщині (з нім. Ukrainischer Heimatdienst) – добровільна, а пізніше і примусова праця для фізично здорового українського населення чоловічої статі, що організовувалась за політичною програмою Імперської служби праці (Reichsarbeitsdienst) Німеччини. Займалася виконання будівельних робіт, у тому числі зведення інженерно-технічних споруд та переправ через водні об’єкти переважно для армії.

Джерело
https://teletype.in/@milcultprostir/S1dFCWVnH

Немає коментарів:

Дописати коментар