Загальна кількість переглядів!

понеділок, 25 січня 2021 р.

Хімічна та бактеріологічна зброя НКВС (московитів) проти УПА.

на фото "переговорники" НКВС біля криївки з Партизанамт. 

Спецслужби СРСР усвідомлюючи неспроможність виключно військовими операціями ліквідувати визвольний рух розробили цілий ряд спецзасобів та препаратів. Проти УПА радянська влада використовувала найжорсткіші шпигунські методи.
Одним з «ноу-хау» в боротьбі з «повстанською армією» стало поширення інфекційних захворювань в місцях найбільшого скупчення повстанських загонів. Так, на чорний ринок, де повстанці купували медикаменти, були доставлені ампули з бактеріями тифу, які продавалися як ліки від зазначеної хвороби. Внаслідок, сотні повстанців загинули.
У 1950 році органи держбезпеки стали широко використовувати снодійний препарат «Нептун-47», який додавали у воду, молоко, борщ. Повстанець, який випивав такі напої через 7-8 хвилин втрачав можливість звести затвор або натиснути на спусковий гачок, починав «плисти», пересувався в напівнепритомному стані і ще через 5-7 хвилин «відключався» повністю на 1,5-3 години. Під час сну та пробудження людина відчуває непереборну спрагу. Першу годину після пробудження свідомість під дією наркотику ще розслаблена й, будучи не в змозі контролювати себе, жертва охоче відповідає на усі питання. Ось ця перша година й була найсприятливішою для допитів.
Другий препарат - «Нептун-80», який агенти НКВС в разі необхідності виливали на підлоговий килимок, об який витирають ноги, після чого розшукові собаки протягом декількох діб брали такий слід де завгодно - водою або чимось іншим цей хімічний склад змити або якось обробити було марно.
Також часто НКВС використовувала отруйний газ «Спецпрепарат-28» (тюбики з них вкладали в пошту повстанців), та нервово-паралітичний газ «Тайфун» розроблений в Москві, для захоплення живими керівників підпілля ОУН, який вводили через вентиляційні шахти «криївок» з ручних балонів.
Та незважаючи на усі спроби НКВС український визвольний рух продовжував діяти. Остання збройна сутичка українських повстанців з радянськими спецслужбами відбулася у 1960 р. А підпільник Ярослав Ганущак з м.Тлумач вийшов з підпілля у серпні 1991 р.

Ярослав Коретчук, директор Музею визвольної боротьби ім. Ст. Бандери

Немає коментарів:

Дописати коментар