Загальна кількість переглядів!

понеділок, 25 січня 2021 р.

Хворостецький Іван Федорович - Український художник і педагог, майстер ліричного пейзажу.

Живописець І. Хворостецький народився і 18 квітня 1888 р. в с. Юридики поблизу м. Почаєва. Батько художника був слюсарем, хотів бачити сина малярем, тому віддав до лаврської іконописної школи, де хлопець навчавсь у А. Лазарчука. Брав участь у розписах церкви у с. Пустовітах Кременецького повіту. Згодом керівник робіт К. Крушевський узяв юнака до Києва і Білої Церкви, де вони разом розписували собор.

Семирічне навчання у Київському художньому училищі (з 1908 р.) зробило І. Хворостецького професіоналом. Учитися далі не дозволили війна та революція, тому довелося залишити Петербурзьку Академію. Через 10 років, уже в поважному віці, він вступив до Київського художнього інституту, який закінчив 1928 р.

Вчився, одночасно навчаючи інших: в Першому Деміївському вищому училищі, Другій трудовій школі Києва, Педагогічному технікумі та Художньому інституті, доцентом якого став1940 р., а також у студії Палацу піонерів.

Перед війною надавав перевагу жанровим композиціям. Виділяється його робота “Комсомолки на селі” (1927), написана в іконописно-декоративній манері. Хай нас не лякають тогочасні назви: це була “дитяча гра дорослих людей”. Від комсомолу хіба що хустка червона в однієї з жінок. Великий успіх прийшов до І. Хворостецького у 1928 р. на міжнародній виставці у Венеції. Його праці були визнані як кращі. Багато уваги приділяв краєвидам, насамперед київським.

На жаль, на початку Другої світової війни на будинок у Києві, в якому жив І. Хворостецький, впала бомба, і всі його довоєнні твори згоріли. З того періоду збереглися лише чотири роботи у Національному художньому музеї.

Протягом тривалого часу художник не міг нічого малювати, хоч і повернувся до рідної хати. Вже після війни малював по кілька пейзажів за рік, а десь від 1952 р. працював багато і натхненно. Працював талановито, хоча поспіх відбивався на його творчості етюдністю – “Останній сніг” (1945), “Пасіка” (1949), “Зима”(1952), “Мальви” (1954), “Копиці” (1958)…

Іван Хворостецький брав участь у багатьох виставках в Україні та за її межами. Його персональні виставки відбулися з успіхом у Києві (1954, 1959), Тернополі (1955, 1963), Почаєві (1957, 1963), Крем’янці (1968), Херсоні (1976), Москві (1978).

Помер 19 листопада 1958 р. В м. Почаєві. У 1968 р. до 80-ліття від дня народження художника на його хаті у с. Юридики було відкрито меморіальну дошку, а згодом – музей у м. Почаєві. В 1978 р. видано перший каталог творів художника. Вийшли друком каталог московської виставки творів І. Хворостецького та книга В. Павліва “І. Ф. Хворостецький: Життя та творчість. Спогади сучасників”. 
картини І.Хворостецького.
Джерело. https://tobm.org.ua/khvorostetskyy-ivan/

Немає коментарів:

Дописати коментар