Загальна кількість переглядів!

четвер, 25 березня 2021 р.

25 березня 1897 р. народився Іван Антонович Андрух - командир полку Дієвої армії УНР.

Іван Антонович Андрух народився 25 березня 1897 року в селі Болестрашічі недалеко від Перемишля. Закінчив Перемишльську гімназію і Львівський університет.
З початком Першої світової війни був покликаний в австро-угорську армію, до складу Легіону Українських Січових Стрільців. У 1916 році потрапив у полон до росіян і відправлений до концтабору.

Прибувши в Україну, в 1918 році, стає старшиною одного з куренів Січових Стрільців у військах ЦР. Пізніше служить в сотні Запорозького полку Армії УНР, стає командиром полку. Подає прохання гетьману Скоропадському на дозвіл організувати Окремий піший загін Січових стрільців і, отримавши добро, відправляється формувати новий загін. 

У 1919 році, полк під командуванням Андруха був розгромлений бригадою Волоха, а сам командир був заарештований.

Після таборів для інтернованних військових, Іван Андрух виїжджає до Чехословаччини. Там проводить організаційну роботу і в 1920 році бере участь у формуванні Української військової організації (УВО). Призначений на посаду коменданта від організації у Східній Україні.

У 1921 році повертається на батьківщину, з метою проведення антирадянської пропаганди. У справі Київського Повстанського центру заарештований органами ЧК і розстріляний 28 серпня 1921 р. 

https://calenday.org

Немає коментарів:

Дописати коментар