Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 26 березня 2021 р.

26 березня 1909р. помер Український історик і композитор Аркас Микола Миколайович.

Аркас Микола Миколайович народився 7 січня 1853 року у Миколаєві в сім'ї адмірала Чорноморського Флоту. Отримав різносторонню освіту в Училищі правознавства у Петербурзі та Одеській гімназії. Згодом навчався на фізико-математичному факультеті Новоросійського університету в Одесі. Після завершення навчання (з 1875 до 1881 рр.) за родинною традицією М. Аркас служив у морському відомстві в Миколаєві. У вільний від служби час віддавався улюбленій справі – збиранню і запису народних мелодій і вивченню історії України. Під впливом свого вчителя Петра Ніщинського – українського композитора, диригента, письменника – почав самотужки оволодівати музичними знаннями, композиторськими навичками і писати музику.
Творчий доробок композитора складають солоспіви, вокальні ансаблі й обробки народних пісень (близько 80). Найзначнішим твором М. Аркаса, який приніс йому визнання, стала опера "Катерина" за поемою Тараса Шевченка (1890 р.). Цей твір започаткував оперну шевченкіану і став першою українською ліричною народно-побутовою оперою. "Катерина" з великим успіхом була поставлена трупою М. Кропивницького у Москві у 1899 році, а згодом – у Мінську, Вільнюсі, Києві. До цього часу постановки опери постійно відновлюються.

Після закінчення морської служби у 1881 році, М. Аркас зайняв посаду мирового судді у Херсоні. Багато часу віддавав культурно-громадській роботі. Він став засновником і головою товариства "Просвіта" в Миколаєві, на власні кошти відкрив народну школу з українською мовою навчання. У 1908 році була опублікована "Історія України-Руси" М. Аркаса.

Помер М. Аркас 26 березня 1909 року в Миколаєві, де його і поховано.
Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/

Немає коментарів:

Дописати коментар