Загальна кількість переглядів!

четвер, 25 березня 2021 р.

Цей день в історії УПА 25 березня.

Фото. Група бійців та командирів УПА. Зліва направо: “май” – стрілець, “Федір” – окружний провідник, “Лицір” (Олекса Гасин) – заступник шефа штабу УПА, “Бистра” (Ірина Савицька) – референт УЧХ краю. Осінь, 1945 рік. Фото: www.istpravda.com.ua

1945 рік
У великому бою з батальйоном НКВД у селі Городище на Тернопільщині сотня «Рубачі» УПА-Захід знищила 50 і поранила 43 військових.

Чота сотні «Опришки» УПА-Захід вступила в бій із загоном НКВД у селі Кропивник на Станіславщині. Знищені начальник райвідділу МГБ і двоє військових. Загинули чотовий «Наливайко» і ще один повстанець.

У селі Красів на Львівщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищені командир і один боєць, здобуто 6 одиниць зброї, підірвано будівлю дільниці.

1946 рік
Під час сутичок із загонами МВД у селах Виписки та Чолгині на Львівщині загинули 5 підпільників.

У селі Кутиська на Станіславщині повстанці знищили трьох і поранили одного військового МВД, які прибули для проведення облави.

У бою з опергрупою МВД біля села Синьовидне на Дрогобичині загинув командир СБ (служба безпеки ОУН) Дмитро Пінах – «Бистрий».

1947 рік
У селі Кривоброди на Станіславщині загін сотні «Сурма» УПА-Захід знищив дільничного уповноваженого і одного військового МВД.

Опергрупа МВД наскочила на загін повстанців у селі Підгородці на Дрогобиччині. В бою загинув районний провідник Михайло Плита – «Бойко».

У селі Сторона на Дрогобиччині повстаці знищили голову жіночої ради і радянського службовця.

У бою з загоном МВД біля села Саджава на Станіславщині рій сотні «Імені Колодзінського» УПА-Захід знищив одного і важко поранив двох військових.

1948 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Новиця на Станіславщині. Підпільники, що перебували всередині, змогли прорватися, знищивши в перестрілці одного військового.

У сутичках із загонами МВД у селах Мушкатівка і Хоростів на Тернопільщині повстанці знищили 5 військових, ще двох поранили.

У селі Тростянець на Львівщині повстанці знищили двох бійців винищувального батальйону.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Зарічне та Орів на Дрогобиччині повстанці знищили двох військових. Загинув один підпільник.

1949 рік
У селі Підліски Малі на Львівщині повстанці знищили завідувача клубу і бійця винищувального батальйону.

Загін підпільників змушений був прийняти бій з опергрупою МВД у селі Стара Ропа на Дрогобиччині. Загинули 5 повстанців.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар