Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 21 травня.

29 - Іван Ліщинський - "Матюшенко"
25 - Іван Ковалевич - "Мирон"
*****
1944 рік
У селі Коршилівка на Тернопільщині підпільники знищили лейтенанта і трьох військових Червоної армії, що займалися заготівлею продовольства.

1945 рік
Відділ УПА-Північ атакував дільницю винищувального батальйону в селі Заозер’я на Рівненщині. Знищені 10 бійців, 5 захоплено в полон, здобуто кулемет, 4 автомати, 7 гвинтівок.

Пошукова група НКВД захопила криївку біля села Данилівці на Тернопільщині. Внаслідок тривалого бою загинув один підпільник, 5 застрелились останніми патронами.

У засідці біля села Честині на Львівщині повстанці знищили начальника слідчого відділу, двох військових НКВД і бійця винищувального батальйону.

Під час зіткнення з винищувальним батальйоном у Маневицькому районі на Волині повстанці знищили двох бійців і здобули дві гвинтівки.

1946 рік
У селі Рудківці на Рівненщині підпільники знищили дільничного і 4 військових МВД.

1947 рік
У засідці на шляху Яблунів – Космач на Станіславщині чота УПА-Захід знищила 3 військових МВД, ще чотирьох поранено. У перестрілці загинув один воїн УПА.

У селі Білоберізка на Станіславщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищений командир батальйону, особовий склад розігнано, здобуто кулемет, автомат і 5 гвинтівок.

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Великополе на Львівщині загинули 4 підпільники.

У селі Шишківці на Тернопільщині повстанці знищили командира винищувального батальйону, здобуто 2 гвинтівки.

1948 рік
У селі Опака на Дрогобиччині підпільники знищили військового МВД, ще одного поранено.

У селі Вовче на Дрогобиччині повстанці із засідки знищили двох прикордонників, ще одного поранено.

1949 рік
Рій сотні «Басейн» УПА-Захід із засідки на шляху біля села Головецьке на Дрогобиччині на офіцерів МГБ, що на легковому автомобілі поверталися з облави. Знищені підполковник обласного управління МГБ, майор, капітан, смертельно поранені ще троє офіцерів. Здобуто кулемет, 3 автомати, гвинтівка, пістолети, оперативні документи. Повстанці відійшли без втрат.

1950 рік
У селі Гуменів на Станіславщині підпільники знищили дільничного МВД і бійця винищувального батальйону. Спалено сільраду.

Підготував Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар