Загальна кількість переглядів!

вівторок, 15 червня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 15 червня.

Для збільшення натисніть на зображення
*******
1944 рік
Сотня УПА-Захід біля села Копань на Львівщині атакувала табір радянсько-польських партизан. Під час перестрілки знищено 20 партизан. Втрати УПА: один загиблий, 5 поранених.

У всіх райцентрах Рівненської області для боротьби с повстанських рухом від цього дня розміщені гарнізони внутрішніх військ НКВД.

1945 рік
У засідці в селі Руда-Сілецька на Львівщині повстанці знищили 7 бійців винищувального батальйону. Здобуто 2 кулемети, автомат, гвинтівки.

Під час зіткнення з загоном НКВД у селі Передівання на Станіславщині загинули четверо повстанців.

1946 рік
Пошукова група МВД захопила бункер у селі Липиця Долішня на Станіславщині. Троє повстанців, що перебували всередині, застрелилися.

У сутичці з загоном МВД у селі Реклинець на Львівщині загинули троє підпільників.

1947 рік
У селі Загвіздя на Станіславщині повстанці знищили старшого лейтенанта – командира роти полку внутрішніх військ.

У райцентрі Деражне на Рівненщині двоє підпільників були оточені опергрупою МВД і, аби не потрапити в полон, застрелилися.

У селі Старий Косів на Станіславщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Особовий склад роззброєно і розігнано, здобуто автомат, 13 гвинтівок та інше озброєння.

Біля села Жирова на Дрогобиччині двоє повстанців наскочили на загін МВД і в перестрілці знищили двох військових. Під час прориву один повстанець загинув, інший отримав поранення, але зміг прорватися.

1948 рік
Рій сотні «Імені Хмельницького» УПА-Захід атакував дільницю винищувального батальйону в селі Вишків на Станіславщині. Здобуто 2 кулемети та патрони.

1952 рік
У сутичці з загоном МВД у селі Нижній Березів на Станіславщині загинув районний референт СБ (служби безпеки ОУН) Микола Кушманюк – «Розбійник».

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті

Немає коментарів:

Дописати коментар