Загальна кількість переглядів!

середу, 16 червня 2021 р.

16 червня в історії Тернопільщини.

Фото. 
1945 р. – вояки УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting. Тернопільщина, ймовірно Почаївський р-н, 1948р.
Зліва на право: Карнаух Василь "Васюта", Бондар Федір "Туман", Шегера Іван "Ярошко", Козаревський Степан "Тютюнник". понищили документи у сільрадах Бучацького району (Бобулинцях, Жизномирі, Заривинцях, Киданові, Осівцях, Переволоці, Помірцях та ін.).

1945 р. – літаки Радянської армії на Жилинському полі (с. Жилинці нині Борщівського району) обстріляли відділ УПА, під час обстрілу смертельно поранили командира «Хміля».

1947 р. – у бою з групою МДБ у лісі біля с.Хомів Збаразького району загинули вояки УПА Роман Баранецький («Дністер»), Семен Надрічний («Ворон»), Іван Мальк («Вихор»), Петро Модчук («Коник»), Осип Олійник («Шугай»), Михайло Ткачук («Хитрун»).

1948 р. – під час бою поблизу с. Лопушани, нині Зборівського району, вояки УПА вбили трьох більшовиків.

1955 р. – секретар Тернопільського обкому партії Г. Шевчук написав доповідну на колишнього в’язня режиму Ореста Барну, який прибувши з концтабору в рідне місто Монастириська, говорив знайомим: “Там, де я був, люди більше знають про політику, навіть у світовому масштабі. Так дальше жити не прийдеться, рано чи пізно, але буде розв’язка. В таборах багато хороших людей, там весь цвіт, там основна сила, люди письменні, досвідчені, добре організовані…” Секретаря непокоїло, що поверненці поширюють у краї антирадянські настрої і думки, не стали покірними режимові.

https://teren.in.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар