Загальна кількість переглядів!

вівторок, 15 червня 2021 р.

У лісі між Рівненщиною і Тернопільщиною дали останній бій підпільниці ОУН: «Ліда» й «Тетяна, Галя» – Марія Стародуб.

«Тетяна, Галя» – Марія Стародуб
*****
2017 року на місці, де була криївка, жителі села Стіжок, встановили пам'ятний хрест.
*****
У лісовому масиві між селами Стіжок-Антонівці, що в адміністративних межах нинішньої Тернопільської області, останній бій дали дві підпільниці ОУН.

70 років тому, 13 травня 1950 року, в лісі, що нині між Шумським районом Тернопільщини й Дубенським районом Рівненщини, солдати ВВ МГБ оточили криївку, у якій переховувалися підпільниці, членкині ОУН «Ліда» й «Тетяна, Галя» – Марія Стародуб. Про це пише краєзнавець Анатолій Власюк на сайті Смизької ОТГ.

Підпільниці на терени Шумщини були переведені в 1948 році з Бродівщини, де були зв'язковими. На новому місці виконували функції друкарок у технічному відділі Шумського районного проводу ОУН, де їхнім зверхником спочатку був «Гамалія» Володимир Ільчук, а після його загибелі в березні 1949 року, вони підпорядковувалися районному провіднику ОУН «Яструбу».

13 травня 1950 року близько 19.00 за допомогою місцевого жителя, який знав про криївку, більшовики оточили її та запропонували дівчатам здатися. Підпільниці почали відстрілюватися і «Тетяна» загинула в бою, а поранену «Ліду» захопили в полон. Вона пройшла всі жахіття сталінських таборів.

Джерело інформації: Автор: ГАЛИНА МАКСИМЧУК

https://history.rayon.in.ua/news/252221-u-lisi-mizh-rivnenshchinoiu-i-ternopilshchinoiu-dali-ostannii-bii-pidpilnitsi-oun

Немає коментарів:

Дописати коментар