Загальна кількість переглядів!

середу, 9 червня 2021 р.

9 червня 1911р. народився повітовий провідник ОУН Микола Никифорчин с. Іване-Пусте.

За іншими даними народився 1 липня.

Коли маєте бажання і час детальніше можна прочитати і дізнатись тутка:

http://dontsov-nic.com.ua/mykola-nykyforchyn-vyznachnyj-hromadsko-politychnyj-diyach-stanyslavivschyny/
*****
НИКИФОРЧИН Микола, син Микити і Анастасії Дмитрик (псевд. «Колос», «Дубенко», «Погар», «Вартовий»; (за іншими даними народився 1.07.1911р.) с. Іване-Пусте Борщівського р-ну Тернопільської обл. — 19.02.1946, с. Ланчин Надвірнянського р-ну Івано-Франківської обл.). 21 курінь ім. І. Богуна (Чортків), курінний прокуратор; організатор Пласту в Іване-Пустому (зв’язковий куреня ім. Б. Хмельницького) та Борщеві. 

Навчався в гімназіях Чорткова, Тернополя, Станиславова, Рогатина, Коломиї, звідки був послідовно виключений за участь в антипольських акціях або за підозрою у приналежності до УВО. Станиславівським окружним судом засуджений на три місяці ув’язнення за створення нелеґального пластового осередку і зберігання «Сурми» (1929). Матуру склав у греко-католицькій Малій семінарії у Львові (1931). Закінчив курси кооперації. Організаційний референт протиалкогольного товариства «Відродження» (1930-і рр.). Засуджений до 4 років ув’язнення (06.1938) за протиалкогольну акцію. 

Після початку Другої світової війни працював економістом-плановиком у м. Городку Львівської обл. Від осені 1941 референт протиалкогольних справ відділу культурної праці УЦК, навчався заочно в Українському технічно-господарському інституті в Подєбрадах, на курсах виготовлення безалкогольних вин в Гомбургу (Німеччина). Від 1944 р. у підпіллі. Керівник підпільних курсів радистів на Миколаївщині; член обласного проводу ОУН Станиславівщини, вишкільник крайового осередку ОУН Карпатського краю. Після важкого поранення в бою з московитами в лісі біля с. Кубаївка Надвірнянського р-ну полонений, помер в тодішньому райцентрі Ланчин, відмовившись від лікування (за іншою версією — замордований).

Джерело.https://plast.org/world/plastuny-xx-stolittya-stanyslavivschyny-vidznacheni-zaliznymy-plastovymy-hrestamy/

Немає коментарів:

Дописати коментар