Загальна кількість переглядів!

вівторок, 8 червня 2021 р.

8 червня 1947р. в с. Лозова Тернопільського р-ну. московити допитали та побили учнів 4 класу, які, нібито, написали кличі проти Сталіна на залізничному мості.

Церква Святих верховних апостолів Петра і Павла (с. Лозова, Тернопільська область)
Село Лозова.
Перша письмова згадка – 1463 р. згідно з актом поділу володінь між князями Збаразькими – Василієм, Семеном, Солтаном; власність Василія. Назва походить, імовірно, від місця розташування – у лозах, верболозах.

У другій половині 16 ст. поселення – власність Олександра Збаразького. У 16 ст. поблизу села пролягав польсько-литовський кордон, до кінця 19 ст. біля Лозової і Шляхтинців зберігався прикордонний стовп, поділений на 4 частини:

* у верхній частині правої сторони було зображено голову вола, * в нижній частинні – однораменний хрест; * у верхній частині лівої сторони – двораменний хрест, * у нижній частині – будинок.

На початку 17 ст. у селі – 41 дим (будинок). 1656 р. в селі була дерев’яна церква, яку розібрали у 1917 р. 1862 р. споруджено костел св. Станіслава. До кінця 19 ст. велика земельна власність належала ґрафині О. Борковській; у 1910 р. – публіцисту ляків; функціонували однокласна школа, фільварок, млин, ставок та корчма.

Джерело.https://irp.te.ua/lozova-ternopilskyj-rajon-ternopilska-oblast/




Немає коментарів:

Дописати коментар