Загальна кількість переглядів!

четвер, 20 серпня 2020 р.

20 серпня 1884р. у селі Космач народився Омелян Ковч, греко-католицький священик-місіонер, капелан УГА, праведник України, блаженний священомученик.

20 серпня 1884р. у селі Космач на Івано-Франківщині народився Омелян Ковч, греко-католицький священик-місіонер, капелан УГА, праведник України, блаженний священомученик.
Походив із родини священика. Навчався в Львівській гімназії та римській Колегії святих Сергія і Вакха.

Капеланом Української Галицької армії він потрапив у радянський полон, звідки втік. Пізніше – ув’язнений поляками. Після звільнення майже 20 років душпастирював у Перемишлянах.

Під час німецької окупації Галичини рятував євреїв – хрестив їх і видавав метрики про хрещення (всього більше 600, за деякими даними – до 2000). Звернувся з листом до Гітлера, засуджуючи масові вбивства євреїв і вимагаючи дозволу відвідувати їх у гетто.

Заарештований гестапо наприкінці 1942-го. Таємно сповідав і причащав в’язнів концтабору Майданек. В одному з останніх листів до рідних писав: «Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання? Вони підуть по шляху до Вічності з усіма їхніми гріхами і зневірою, котра приведе їх у пекло. А зараз вони ідуть на смерть з високо піднятими головами, залишивши позаду всі гріхи. І таким чином попадуть до Вічного Міста».

У 1944 р. Омелян Ковч серйозно захворів. 25 березня 1944 р. «парох Майданека» помер, його тіло було спалено в крематорії. Отець Омелян Ковч до останнього дня життя сповідав і причащав в'язнів Майданека.

27 червня 2001 р. Папа Римський Іван Павло ІІ на полі львівського іподрому під час Божественної Літургії у візантійсько-слов'янському обряді проголосив блаженними (святими) 28 українських мучеників УГКЦ, серед яких – і Омеляна Ковча.

У 2010 р. заснована Відзнака Блаженного Священномученика Омеляна Ковча, яка вручається щорічно за значний внесок у справу екуменічного і культурного діалогу, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння та за особистий життєвий приклад жертовності і чоловіколюбства.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар