Загальна кількість переглядів!

середу, 19 серпня 2020 р.

19 серпня 1914р. створено керівний орган УСС - Українську бойову управу.

Голова Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР - Кирило Трильовський 
****
5 травня 1864 народився видатний український громадсько-політичний діяч, організатор українських парамілітарних сил у Галичині Кирило Трильовський (1864-1941), один з лідерів Української радикальної партії (створена в 1890 році Іваном Франкомі Михайлом Павликом під впливом Михайла Драгоманова), засновник січово-стрілецького руху на Гуцульщині та на Покутті(Західна Україна) перед Першою світовою війною, на базі якого згодом сформувалася організація Українських січових стрільців (військові формування в складі армії Австро-Угорської імперії, спочатку - легіон (бригада), сформований під час Першої світової війни з українців, що проживали на території Австро- Угорщини та дотримувалися українофільських поглядів, пізнішеувійшов до складу Галицької армії Західно-Української Народної Республіки). Голова Бойової управи УСС, член Національної Ради ЗУНР.

Походив з родини греко-католицького священика з села Богутин Золочівського повіту (Галичина). Згодом родина переїхала на Покуття. Ходивдо школив Золочеві і Бродах, а до гімназії - в Золочеві і Коломиї. Потім навчався на правничому факультеті в Чернівцях, згодом у Львівському і Віденському університетах. Докторатздав у Краківському університеті, а адвокатський екзамен - у Львові. Ще навчаючись в Коломийській гімназії створивспеціальну бібліотеку і проводив пропагандистську роботу з розповсюдження творів Т.Шевченка, Куліша та ін. Перший раз виступав на зборах у Кийданчі в 1884 році. З того часу постійно займався народними справами, засновував по селах читальні, кооперативи, вів передвиборну агітацію. В 1884 р. засновує разом з І. Кийваном та І. Сандулякомпершу читальню "Просвіти" в с.Карлів Снятинського повіту.

5 травня 1900 заснував у с. Завалля Снятинського повіту (нині, Снятинський район Івано-Франківської області) перше українське спортивно-пожежне товариство «Січ» («Січ»), за яким послідувало створення ще кількох подібних товариств.

Помер 16 жовтня 1941 (77 років)
Коломия , Дистрикт Галичина .

Немає коментарів:

Дописати коментар