Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 21 серпня 2020 р.

З 21 по 25 серпня 1943р. відбувся ІІІ-й Надзвичайний великий збір ОУН (б) (Тернопільщина).

Хата Ганни Микитів, де проходив ІІІ-й НВЗ ОУН (Світлина із сайту Терен)
21-25 серпня 1943 року, на хуторі Веснівка поблизу села Золота Слобода Козівського району Тернопільської області. Сайт Терен.
*****
Третій Надзвичайний Великий Збір відбувся 21-25 серпня 1943 р. в с. Слобода Золота Козівського району Тернопільської області. 

На ньому була затверджена лінія Романа Шухевича — Дмитра Клячківського на створення повстанських формувань (УПА) і відкриту збройну боротьбу проти «двох окупантів-імперіалістів» — III Рейху і СРСР. 

Становище Р. Шухевича в керівному середовищі визвольного руху значно зміцнилося. Йому вдалося подолати спротив М.Лебедя і М.Степаняка , котрі виступали проти активізації дій УПА на протибільшовицькому фронті, вважаючи, що це «призведе до масового знищення українського народу», і накреслити заходи щодо подальшої розбудови структур і запілля повстанської армії, підвищення її боєздатності. «Тур» (Р.Шухевич) зумів також переконати учасників III НВЗ в необхідності демократизації політичних та ідеологічних засад ОУН, зробити їх зрозумілими і прийнятними для самостійницьких елементів Наддніпрянської України.

Крім того, обійнявши посади Голови Бюро Проводу ОУН і Головного Командира УПА, «Тарас Чупринка» (таким стало нове псевдо Головного Командира) запобіг намірам «Клима Савура» (Д.Клячківський) та деяких волинських діячів поставити УПА вище ОУН, оголосити УПА «найвищою і єдино-суверенною владою на звільнених землях України».

Конгрес прийняв Програмні постанови , які визначали напрямки та методи ведення боротьби.

Джерело Вікіпедія.

Немає коментарів:

Дописати коментар