Загальна кількість переглядів!

понеділок, 11 січня 2021 р.

11 січня 1915р. (інша дата 15 січня) – у м. Снятин на Івано-Франківщині народився Василь Андрусяк – член ОУН, командир сотні УНС «Змії», курінний куреня «Скажені», керівник бою на горі Лопата з німцями, командир Станіславського ТВ-22 «Чорний ліс», полковник УПА. Лицар двох Золотих хрестів бойової заслуги.

Василь Андрусяк (1915 – 1946). Фото: zbruc.eu
Після радянської анексії Західної України Андрусяк, через приналежність до ОУН та інших українських громадських організацій був під наглядом НКВДистів. Тому він перетнув радянсько-румунський кордон. Згодом, в Австрії вступив до батальйону «Роланд».

Василь Андрусяк стояв біля витоків УПА в Галичині. Пройшов шлях від керівника маленької боївки до командира, якому підпорядковувалося 5 куренів (батальйонів) УПА.

У липні 1943 року Василь Андрусяк утворив боївку в Чорному лісі під Станіславом (Івано-Франківськом). Діяв під псевдо Різун та Грегіт. Його загін нападав на пости поліції та німецькі гарнізони. До листопада 1943 року боївка нараховувала 135 солдатів і називалася сотня Української народної самооборони (УНС) «Змії».

На початку 1944 року УНС переформували на УПА-Захід, а хорунжий «Різун» очолив курінь «Скажені» (600 вояків), який до березня перебував у безперервних сутичках із німцями. А в кінці квітня 1944 року курінь вступив у жорстокі бої з радянським партизанським з’єднанням Шукаєва.

Влітку курінь вирушив у рейд на Львівщину. 6-16 липня 1944 року на горі Лопата й у її околицях на межі Івано-Франківської та Львівської областей тривали запеклі бої між куренем «Скажені» й іншими підрозділами УПА та німецько-угорськими військами. Ці бої на горі Лопата стали одними з найбільших за всю історію протистояння між УПА та нацистами.

Перейшовши фронт, курінь Різуна протистояв Внутрішнім військам НКВД.

Навесні 1945-го Василя Андрусяка призначили командиром тактичного відтинку (ТВ) № 22 «Чорний ліс», який об’єднував 5 куренів УПА.

Загинув Василь Андрусяк 24 лютого 1946 року на Івано-Франківщині у сутичці з підрозділом 215-го полку внутрішніх військ НКВД.

Відзначений Золотим хрестом бойової заслуги 2 класу (25.04.1945), Золотим хрестом бойової заслуги 1 класу (7.10.1946), 4-ма Срібними зірками за поранення.

Джерело. © 2021 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар