Загальна кількість переглядів!

понеділок, 6 грудня 2021 р.

Мигаль Іванна Григорівна - Одна з кращих оперних співачок другої половини ХХ століття.

Народилася 6 липня 1937 року у Львові в родині відомого диригента хорів Григорія Мигаля та Марії Бойко.

Дитячі роки Іванки минули в Буську, де її батьки вчителювали. Мешкала родина на теперішній вулиці Грушевського. Влітку 1940 року майбутня оперна прима Іванка вже була солісткою в дитячому хорі садочка Сестер Служебниць.

1944 року, опинившись з батьками в Німеччині, вона закінчила в таборі переміщених осіб у Ландсхуті початкову школу, а далі пройшла ще й три класи гімназії, У 1949 році родина Мигалів виїхала з Німеччини в Канаду – спершу до Едмонтона, а потім до Тандер Бея в провінції Онтаріо. Саме у тамтешній музичній школі вона почала систематично вивчати музику. Згодом продовжить навчання у Королівській музичній консерваторії в Торонто. Крім того Іванка співає в церковному і шкільному хорах, а згодом виконувала сольові партії в жіночому й мішаному хорах при Товаристві «Просвіта», якими керував її батько.

Перша широка відомість прийшла до Мигаль 1957 року після виступу з популярним того часу ансамблем Леслі Белл Сінгерс на Національній виставці в Торонто. У наступні роки співачка виступає з власними концертами, працює з Стратсфордським театром, виступає на телебаченні та радіо. Багато гастролює, зокрема в Нью-Йорку, Чикаго, Детройті, Філадельфії.

У 1967 році після успішної участі в конкурсі до Метрополітен-опера її зараховують до числа студентів і призначають стипендію Лукреції Борі, як особливо перспективній виконавиці.Дебют Іванки Мигальна сцені Метрополітен-опера відбувся 19 січня 1970 року в опері Моцарта «Чарівна флейта» – вона стала першою слов’янкою на головній сцені Північної Америки. З часом Іванка Мигаль виконає партії у ще 11 операх, зокрема в загальновизнаних шедеврах «Мадам Батерфляй», «Ріголетто», «Фауст» і «Тоска».

Від 1974 року співачка починає співпрацювати із Канадською оперною компанією, однак невдовзі в неї діагностують рак. Уже будучи хворою, у 1978 році Іванка Мигаль записує свій єдиний диск народних пісень, який так і називає – «Українські пісні».

Після тривалої боротьби з хворобою Іванка Мигаль помирає 18 вересня 1983 року у Торонто. Поховали її на цвинтарі св. Патрикія у Тамбер Беї поруч із матір’ю. Через деякий час Григорій Мигаль знайде спосіб передати в Україну останню звістку від доньки – її диск з українськими піснями.

Іменем Іванки Мигаль у Буську названо школу №2 – колишню жіночу гімназію. Там же встановлено меморіальну таблицю, а в місцевому краєзнавчому музеї співачці присвячено одну з експозицій.

Джерело.http://www.kray.org.ua/6532/postati/migal-ivanka-persha-slov-yanka-v-metropoliten-opera/

Немає коментарів:

Дописати коментар