Загальна кількість переглядів!

четвер, 29 грудня 2022 р.

Куйбіда Катерина Михайлівна - Українська поетеса, громадсько-політична діячка, учасниця визвольних змагань, багатолітня політична ув'язнена.

Катерина Мандрик (26.05.1927 – 14.03.2004) народилася у селі Сукіль, що неподалік від Болехова на Івано-Франківщині. (також бачив інформацію що у селі Сухова). У дівчини ще в юності проявився талант до творчості. Вона писала вірші. Збирала фольклор у довколишніх селах.

Поезії Катерини притаманні не лише ніжні ліричні образи, а й гострі громадянські пориви. В одному з віршів вона натякає на червоно-чорний прапор "бандерівців":
Катерина вступила до ОУН у 1944-му. Була зв’язковою. У 50-му її заарештували, в ізоляторі піддавали страшним тортурам. Вирок – 10 років тюрми суворого режиму.

Покарання відбувала у концтаборах для особливо небезпечних злочинців у республіці Комі. У 1954-му на хвилі "відлиги" покарання послабили і відпустили на спецпоселення.

У подружжі Катерини з оунівцем Степаном Куйбідою народилося троє синів – Олесь, Василь і Микола. Василь Куйбіда у незалежній Україні був міським головою Львова, очолював міністерство регіонального розвитку та будівництва.

Катерина Мандрик-Куйбіда зі сім’єю змогла повернутися в Україну лише у 1964-му. Вона довго не відважувалася показувати свої твори, бо перебувала під наглядом спецслужб. Перша її поетична збірка вийшла аж у 2001-му, за три роки до смерті. Дмитро Павличко казав, що поезії Катерини "стоять нарівні з творами видатних шістдесятників".

Джерело інформації
https://localhistory.org.ua/texts/statti/tragichni-optimisti-poeti-z-oun-ta-upa/

Немає коментарів:

Дописати коментар