Загальна кількість переглядів!

четвер, 29 грудня 2022 р.

27 грудня 1921р. у м. Долина народилася Берковська Емілія Михайлівна "Мотря" повітова УЧХ (Українського Червоного Хреста) Долинщини, монахиня чину "Сестер Пресвятої Родини" підпільної УГКЦ.

Активістка «Просвіти» та «Сокола».
Очолювала УЧХ Долинського надрайонного проводу ОУН.

У 1947 році засуджена на 10 років під чужим прізвищем, перебувала в ув'язненні в Сибіру. Після повернення таємно прийняла монаші обіти. Проживала у місті Долина була членкинею Долинського районного братства ОУН-УПА. Померла 02 червня 2013р.

"лист Василя Гошовського (“Дорошенка”), надрайонного провідника Долинщини, надісланий до Емілії Берковської (“Мотрі”), надрайонної референтки УЧХ, яка в той час перебувала в таборах на півночі Росії. Зокрема в ньому зазначено:

“.Листа Вашого з дня 8.1.1948 року я одержав, за котрий щиро дякую. Багато вже тих, що зі мною та з вами працювали, не живуть, повмирали. Я Богу дякувати здоров, чого і Вам бажаю. Живеться мені, як звичайно, при господарстві. В нас чимало господарів дістали похвали за те, що багато буряків продали державі, а також деякі дістали хрести заслуги. Між іншим, Ви дістали Бронзовий хрест за добру роботу при господарці, на якій Ви працювали до часу Вашого від’їзду в чужину.” Дивно, що цей лист, опрацьований радянською цензурою, дійшов до адресата та зберігся до нашого часу. Емілія Берковська (“Мотря”), надрайонна референтка УЧХ нагороджена Бронзовим хрестом заслуги, згідно з наказом УПА-Захід ч. 21 від 01.05.1947 р."

Джерело інформації літопис УПА та Вікіпедія.

Немає коментарів:

Дописати коментар