Загальна кількість переглядів!

понеділок, 19 лютого 2024 р.

Ми практично нічого не знаємо про постаті української діаспори в Японії. Серед малознаних, але від того не менш цікавих, постатей вчений-фізик та музикант РОМАН КОВАЛЮК (8 травня 1972, Львів — 19 лютого 1998, Токіо).

Роман Ковалюк був львів'янином, з дитинства успішно поєднував інтерес до науки та музики. З відзнакою закінчив фізичний факультет Львівського університету ім. І. Франка, де й почав працювати. Не можливо не відзначити, наскільки обдарованим він був - опанував англійську, німецьку і польську мови, грав на скрипці, фортепіано та гітарі, 10 років грав у камерному оркестрі Львівського університету ім.І.Франка. Співав, займався бальними танцями, складав пісні. Також захоплювався спортом - грав у теніс, займався айкідо.

До Японії молодий вчений потрапив, здобувши грант від японського уряду для дворічного стажування у Токіо. Та він не обмежувався лише науковою діяльністю, а створив у одному з токійських храмів хор, яким керував, навчаючи японців співати українські пісні та колядки. В студентському гуртожитку він організував культурно-мистецький куточок України, і загалом намагався всіляко популяризувати Україну та її культуру.

У січні 1998 року Роман Ковалюк переміг на ІХ Міжнародному пісенному фестивалі в Японії, виконавши "Червону руту". Очевидно, він міг би ще підкорити ще багато вершин. Однак трагічний випадок обірвав його життя: 19 лютого 1998 р. його знайшли вбитим на території Токійського університету. Похований Роман Ковалюк на Личаківському цвинтарі у Львові.

Обставини вбивства досі невідомі. Однак Роман залишив по собі добру пам'ять у багатьох українців в Японії, які з теплом і вдячністю згадують його та його любов до Україну, яку він намагався поширити і в Японії.

Підготовлено на основі статті Лідії Купчик. Детальніше - тут: http://ukrpohliad.org/.../roman-kovalyuk-blagodatnyj...

Джерело інформації 
#УД_Японія #УД_Роман_Ковалюк
Володимир Дорош - фейсбук сторінка.

Немає коментарів:

Дописати коментар