Загальна кількість переглядів!

середу, 10 березня 2021 р.

Цей день в історії УПА 10 березня.

Повстанці Гуцульщини зі священниками.

1944 рік
У бою з загоном прикордонних військ на Витковицьких хуторах повстанці знищили 1 військового, шістьох узято в полон.

У селі Ферлеїв на Станіславщині сотня «Сіроманці» УПА-Захід атакувала німецький загін, що проводив облаву. Німці розбіглися, знищено вантажний автомобіль, населенню повернуто реквізовану худобу.

1945 рік
У сутичці з загоном НКВД біля села Глинне на Дрогобиччині загинули двоє підпільників, захоплений у полон важко поранений командир боївки УПА Євген Пецюх – «Ліщина».

Біля села Боратин на Львівщині повстанці влаштували засідку на радянських активістів. Знищені уповноважений райвідділу НКВД, начальник і три бійці винищувального батальйону. Захоплено 5 одиниць зброї.

Під час зіткнення з опергрупою НКВД у лісовому масиві в Підбузькому районі на Дрогобиччині загинули обласний провідник «Курт», командир сотні УПА-Захід Михайло Фрижер – «Нечай» і зв’язковий.

У селі Стара Гута на Рівненщині повстанці викрали з лікарні поранену підпільницю і знищили бійця винищувального батальйону.

1946 рік
Сотня «Імені Колодзінського» УПА-Захід відбила напад загону НКВД біля села Лісова Слобідка на Станіславщині. Знищено 3 військових.

Внаслідок засідки загону НКВД біля села Кульчиці на Дрогобиччині загинули дві санітарки ОУН, зокрема Ярослава Білинська – «Марійка».

Ярослава Білинська – «Марійка» (1924-1946) – народилася в селі Гординя на Львівщині. У Самборі закінчила українську гімназію і навчалася в учительській семінарії. Член ОУН з 1942-го. Пройшла медичну і бойову підготовку. Повітовий провідник жіночої сітки ОУН у Самбірському районі. З 1945-го працювала в підпільному шпиталі.

У сутичках із загонами НКВД у селах Зашковичі та Ястшем на Львівщині загинули референт надрайонної боївки СБ Федір Вишинський – «Нечай» і ще один підпільник.

Під час облави загону НКВД у селі Дички на Львівщині загинула Ганна Липова – «Тамара». Її захопили в полон, але під час допиту встигла схопити необачно залишену ворогами гранату. Разом із нею загинув слідчий, кілька військових отримали поранення.

Ганна Липова – «Тамара» (1918-1946) – народилася в селі Нові Стрілища на Львівщині. Активний член «Просвіти» та «Союзу українок», організовувала дитячі садки. З початком більшовицької окупації краю вступила в ОУН. Керівник відділення Червоного Хреста в Рогатинському районі (1944-1946).

Посмертно відзначена Бронзовим хрестом заслуги, а в 1950-му – Срібним хрестом заслуги. Одна із чотирьох жінок, нагороджених двома орденами УПА. В рідному селі на її честь встановлено пам’ятник (1996).

Із подання на відзначення (1950): «Відзначалася надзвичайною працьовитістю та відданістю для справи визволення українського народу. В час посиленого натиску большевиків на український визвольно-революційний рух св.п. Тамара являлася фактичним керівником районового проводу ОУН. Крім того, св.п. Тамара відзначалася боєвістю та надзвичайною відвагою. Брала участь у кількох наступальних операціях відділів УПА як стрілець».

1947 рік
У селі Рудники на Дрогобиччині підпільники знищили військового полку внутрішніх військ.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Острів на Тернопільщині. Вчинивши збройний опір, один повстанець застрелився, інший підірвався гранатою.

У селах Басівка і Годовиця на Львівщині повстанці атакували дільниці винищувальних батальйонів. Знищений секретар комсомольської організації, захоплено 26 гвинтівок.

1949 рік
У сутичці з загоном МВД на горі Дровнич на Станіславщині загинули троє повстанців.
Пошукова група МВД захопила криївку біля села Нагірянка на Тернопільщині. Загинуло подружжя підпільників.

1951 рік
Під час зіткнення з загоном МВД у селі Новошин на Дрогобиччині загинув охоронець надрайонного проводу ОУН.

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua 
Фото https://www.pravda.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар