Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 12 березня 2021 р.

12 березня 1241р. монгольські війська на чолі з ханом Субедеєм штурмом оволоділи укріпленим Верецьким перевалом в Карпатах.

Верецький перевал.

Армія хана Батия, онука Чингіз-хана, розпочала вирішальний похід монголів на Захід в 1240 році. Монголо-татарські війська захопила руські князівства, завоювали Польщу та Угорщину й досягли Адріатики. 6 грудня 1240 року після тривалої облоги орда взяла штурмом Київ, майже повністю його зруйнувавши - всі мешканці міста були вирізані або виведені в полон.

Від ущент зруйнованої столиці завойовники вирушили на Захід - спочатку на Волинь, а далі на Галич і Карпати.

Татари, перейшовши Карпати, на своєму шляху руйнували та знищували все ще їм траплялося. Завойовники хана Батия просуваючись через Верецький перевал, напали на село Нижні Ворота (Воловецький район). Село розграбували і спустошили - більшість дворів було спалено ордою. У селі збереглося лише кілька родин. Також було вщент знищене і село Поляна (Свалявський район), як і багато інших сіл, що знаходились на шляху просування татар, воно було спалене. Після навали село ще довго залишалося спустілим. Лише в XV-XVI століттях тут з'являються ознаки життя. В 1548 році Поляна була заселена вдруге. 

Зазнали спустошення Ужгород та Мукачево. Татари їх розграбували та дощенту знищили. Населення міст, оскільки не втекло і не сховалося в карпатській пущі, було частково вирізане, частково відведене в неволю, як ясир.

Монголи намагались продертись через гори, але галичани чинили запеклий опір. Саме перед Карпатами частина війська, перш ніж продовжити свій похід на захід, розділилася на дві групи. Частина на чолі з Байдаром і Орду виступила на завоювання Польщі, Сілезії і Моравії. Основні ж сили Батия - до 70 тис чоловік все ж здолали карпатські перевали та вже на території Угорщини об'єднався з іншою частиною орди. 

Утім просування їх на захід згодом припинилося, бо монгольська орда була ослаблена впертим опором місцевого населення. А навесні 1242 року хан Батий, дізнавшись про смерть у Монголії великого хана Уґедея, повертає своє військо назад. 

Впертий опір наших предків ослабив і затримав навалу монголо-татар у Західну Європу. Вони своєю героїчною боротьбою врятувала Європу, її культуру від страшного руйнування і західноєвропейську цивілізацію від знищення.

Джерело. Історія України.
Надія Царук - Автор


Немає коментарів:

Дописати коментар