Загальна кількість переглядів!

неділю, 9 травня 2021 р.

ПЕТРО ПОСТОЛЮК засновник видавництва "Червона Калина" у Львові.

Останній командир Легіону УСС, тоді сотник, потім – генерал Осип Микитка і його ад’ютант хор. Петро Постолюк.

ПЕТРО ПОСТОЛЮК народжений 10 липня 1894 року на Золочівщині у Західній Україні, середню школу скінчив у Золочеві, у 1914 році вступив до Леґіону Українських Січових Стрільців і з ним перевів усю визвольну війну аж до 1920 року. Був ад'ютантом командира УСС сот. Микитки. Був важко ранений.
У роках 1920-23 студіював філософію в університеті у Відні, що його скінчив, склавши іспит на вчителя середніх шкіл. (2 семестри пораховано йому за участь у війську під час війни). Повернувшись до Львова, скінчив ще торговельну школу, виспеціялізувавшись у книговодстві. Став керівником адміністрації часописних і книжкових видань пресового концерну Івана Тиктора і з гуртком колишніх військовиків заснував В-во "Червона Калина" у Львові, що вславилося своїм "Літописом Червоної Калини" та книжками з провідною ідеєю — ширення культу збройної сили.
На еміґрації у Кракові за Другої світової війни був директором Українського Видавництва, заснованого тамошнім Українським Центральним Комітетом. На еміґрації в Америці відновив Видавничу Кооперативу "Червона Калина". Впродовж 25 років працював у В-ві "Свобода" в Українському Народному Союзі. Був одним з найактивніших комбатантських діячів у вільному світі, фанатично відданий українському друкованому слову.

ВІСТІ КОМБАТАНТА
***

Петро Постолюк жив у США, а конкретно у Джерзі Сіті жив основник і директор того видавництва "Червона калина" Петро Постолюк.

Сам він активний учасник визвольної боротьби — юнаком вступив до Легіону УСС-ів. У наступі на кадетську школу у Львові в листопаді 1918 р. він був ранений і пролежав довший час у лікарні. Але видужавши, знову зголосився до активної військової служби й перебув у рядах Української Галицької Армії до кінця війни.

Закінчивши після війни філософічні та торговельні студії, Петро Постолюк посвятився всеціло видавництву “Червона Калина” і був одним з найбільше активних і загально відомих у нашій громаді колишніх військовиків.

Після 2-ої світової війни Петро Постолюк опинився з родиною в США і поступив на працю до книгарського відділу щоденника “Свобода”. Одним з перших його громадських починів на новому місці поселення було відновлення видавництва “Червона Калина”, яке до кінця свого життя успішно провадив.
Заки появилося листопадове число “Юнака”, “Свобода” принесла сумну вістку, що сл. п. Петро Постолюк 27 вересня ц. р. (1978 р. –
прим. 100 кроків ) відійшов у вічність.

Але багато нашої молоді та їхніх батьків знають П. Постолюка не як директора видавництва, а як одного з тих членів Братства УСС-ів, що перещепили до Америки традицію вечорниць “Червоної Калини”. Згодом на цих популярних вечорницях заведено вже американський звичай т. зв. дебюту молодих дівчат. Не було, здається, вечорниць та підготовчої праці до них, у яких не брав би участи П. Постолюк. Його добрячий, теплий усміх, увічливість та поміч у всіх дрібничках супроваджували сотки нашої молоді на цей перший прилюдний “виступ”.
Хто б подумав, що саме ця людина з залізною послідовністю і непохитністю вела Видавництво “Червоної Калини” крізь усі “бурі та негоди” і дала нам у руки такі неоціненні видання, як історію “Листопадових днів” О. Кузьми, віршовану поему “Скоропад” і тепер останньо повний збірник пісень Романа Купчинського.

У вдячній пам’яті зберігаймо ім’я незабутнього Петра Постолюка — славного січового стрільця.

Джерело. https://100krokiv.info/2017/11/petro-postolyuk-uchasnyk-vyzvolnoji-vijny-i-vydavets/

Немає коментарів:

Дописати коментар